Hogy mióta része az ünnepi lakoma a kiemelkedő eseményeknek, megszentelt pillanatoknak? A pontos választ nem tudhatjuk, azonban bátran állíthatjuk, hogy már az őskori közösségek életében is összefonódott a táplálkozás és az együttlét öröme. A történelem során a különleges alkalmakhoz kapcsolódó, gazdagabb, ünnepélyesebb és szertartásosabb étkezés földrésztől, birodalomtól, társadalmi és gazdasági helyzettől, békétől és háborútól függetlenül időről időre megtöri a hétköznapok monotonitását, változatosságot hoz és kijelöli az emberek, családok, közösségek életritmusát.
Igaz, senki sem enyhítheti azok szomorúságát, akik 2020 karácsonyán nem állíthatják meg az időt a családdal, barátokkal közösen eltöltött vacsorákon, koccintásokon, mégis, a Magyar Nemzeti Múzeum online felületein közös ünneplésre hívja közönségét, támogatóit. A múzeum régészei, történészei, művészettörténészei a tudás ünnepi asztalát terítik meg, ahol újévig különleges szellemi fogásokat szervíroz naponta több alkalommal.
A válogatásban díszebédek, királyi lakomák, disznótorok, újkor, középkori és őskori edények kerülnek terítékre. Sok más izgalmas téma mellett szóba kerül, mit evett egy ünneplő avar, miként szerveződtek a Kádár-kor protokoll-ebédei, hogyan írt Zichy Antónia grófnő az ünnepi készülődésről férjének, Batthyány Lajosnak 1848 karácsonyán.
Tartsanak karácsonykor is a Magyar Nemzeti Múzeummal, kövessék blogját, Facebook- és Instagram oldalát!
Az ünnepi asztal első bejegyzése már elérhető a múzeumi blog oldalán:
Bognár Katalin: „Dezsőnek meg kell halnia.” | Disznózsír és politika
Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum