„A szimbólumok értelmezése” – Winter Show – The Nightmare Before Xmas a TOBE Galleryben

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Fotó forrása: TOBE Gallery

December 22-én estig van lehetősége mindenkinek egy több vonatkozásában rendhagyó kiállítás megtekintésére. Rendhagyó, mert a világjárvány közepén a szeretet ünnepére is készülve, az az által meghatározott keretek között, ahhoz illeszkedve a TOBE Gallery saját eddig kijelölt határain – a fotóművészeten – is túl mutat, hiszen a képzőművészet egyéb formáinak irányába is nyit.

Fotó forrása: TOBE Gallery

Rendhagyó, mert a hazai és dél-amerikai, kortárs fotográfiákat, kollázsokat, festményeket, és üvegalkotásokat nem csak a Gallery által menedzselt művészek, de az erre a karácsonyi kiállításra meghívott vendég kiállítók is jegyzik.

Fotó forrása: TOBE Gallery

A csoportos tárlat alcímeként – és mintegy hangulati felvezetéseként – választott, az amerikai filmrendező, forgatókönyvíró Tim Burton által írt és illusztrált kultikus verses mesekönyv – amely hazánkban animációs filmként Karácsonyi lidércnyomás címen vált ismerté – a „The Nightmare Before Christmas” szolgál. A horrorisztikus elemekből álló, de szorosan a hagyománnyá vált jeles napokhoz, ünnepkörökhöz köthető szokásokból építkező, abszurd humorral átitatott alap történet ugyanis megidézheti a 2020. évet végig jellemző és a karácsonyt is meghatározó, a világjárvány által előidézett sokak számára nem természetes állapotot.

Fotó forrása: TOBE Gallery

A film horrorisztikus és abszurd módon, a kedves és szerethető Halloween városában élő főhősének naiv, de annál határozottabb elképzelését: miszerint átveheti a Karácsonyvárosban élők feladatait gondolta tovább, hallotta át a jelen helyzetre a kiállítás két kurátora. Ez a vezérfonal határozta meg a tárlatban helyet és szerepet kapó kiállítók alkotásainak, a figurális és ­absztrakt műveknek a megjelenítését, nem kisebb szándékkal, mint hogy azok hatására a járvány hatására (is) felerősödő saját belső démonjaink, kétségeink és bizonytalanságunk is megnyugvásra találjanak és az idei ünnepi készülődés se váljon lidércessé. A kereken húsz, a világ különböző tájairól származó és élő, különböző személyiségjegyekből táplálkozó, különböző technikával önkifejezést gyakorló képzőművész esetében ez pedig úgy tudott összeállni egy egységes élménnyé, hogy annak hiányozhatatlan részeként minden alkotás megőrizte eredetiségét is.

Fotó forrása: TOBE Gallery

A téli napfordulóhoz köthető, keresztény gyökerekből táplálkozó, családi hagyománnyá váló ünnep a legtöbbünket érinti. Az, hogy ahhoz napjainkra leginkább az ajándékozás és a közvetlen rokonokkal eltöltött együttes idő köthető egy hosszú társadalmi folyamat eredménye. De a karácsonyt megelőző időszak mégiscsak a várakozásé, az elcsendesedésé, amely harmóniában van a napjainkat az év ezen az időszakában jellemző nagyobb arányú sötétséggel, amelyet aztán a téli napforduló elérésével – karácsony után – a fény, a világos időszakok hosszának növekedése kísér. Az ember elcsendesedése a természettel harmóniában történik meg.

Fotó forrása: TOBE Gallery

Ehhez a mélyebb értelmezéshez illeszkednek azok az alkotók is, akik műveivel a kiállításon találkozhatunk, hiszen munkásságukra kivétel nélkül jellemző, hogy az mélyebb gondolatiságból építkezik, és annak végső eredménye: az egy-egy keletkezett alkotás „csak” szimbolizál valamit. Az alkotói folyamatot megelőző, meghatározó és groteszk módon arra lehetőséget teremtő történések alkotásba kódoltságát, amelyek éppen olyan összetett és mély gyökerűek, mint amit a karácsonyfa vagy az ajándékozás szimbolizál majd Szenteste.

Bede Kincső alkotása – Fotó forrása: TOBE Gallery
Carla Tabora alkotása – Fotó forrása: TOBE Gallery
Dora Kontha alkotása – Fotó forrása: TOBE Gallery

Az, hogy ehhez hogyan illeszkedik Tim Burton világa csak az érheti meg, aki el tud vonatkoztatni az 1993-ban bemutatott, kultikussá vált amerikai animációs film jeleneteiben ábrázolt horrorisztikus valóságtól. Aki megértette, hogy mit szimbolizál az, hogy a női főszereplő, Sally saját leszakadt végtagjait visszavarrja a testére, miután fogva tartója elől kiugrik az ablakon, az egészen máshogy fogja látni nem csak a film egészét, de ezt a sajátos 2020. évi karácsonyt is.

Aki nem hiszi, járjon utána.

Jean-François ­Lepage alkotása – Fotó forrása: TOBE Gallery
Zeus alkotása – Fotó forrása: TOBE Gallery

A tárlaton Bede Kincső, Bohus Réka, Carolina Chocron, Ali Cordero Casal, Gab­riel Dubuc, Forgó Árpád, Gál András, Cristina Kahlo, Dora ­Kontha, Kuzo, ­Jean-François ­Lepage, Mészáros László, Rocío Montoya, Opitz Tomas, Sipos Balázs, Standovár Júlia, Carla Tabora, Dafna Talmor, Astrid Van Dam, Zeus alkotásaival találkozhat testközelből az érdeklődő.

,