Szerdán zárul a Roma hősök – IV. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál – Látlak című előadás premier

A Független Színház Magyarország társulata a pandémia okozta nehézségek ellenére is megrendezte nemzetközi színházi találkozóját az online térben. A fesztivál keretében hétről hétre nyolc előadást mutattak be a színház YouTube csatornáján, amelyeket több mint ötezer ember nézett meg a világ eltérő pontjain. Az utolsó előadást Látlak címmel 2020. december 16-án 19:00 órakor mutatják be.

Látlak című előadás

Roma hősök – IV. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál

Az idei év számos kihívással állította szembe az egész világot és ez alól a színház sem volt kivétel. Társulatunk mindent megtett annak érdekében, hogy tovább dolgozhasson, alkalmazkodva a kialakult helyzethez túraszínházi előadást szerveztünk, online sorozatot forgattunk és fesztiválunkat is online valósítottuk meg. Az érdeklődők minden héten szerdán 19:00 órától premier előadásokat nézhettek: 5 különböző európai országból érkező alkotók darabjait. Az előadásokat több mint ötezren nézték meg és többszázan vettek részt online közönségtalálkozón is az alkotókkal. Az előadásokból megismerhettük Bambinát, a romániai milliárdosnőt, a roma cyber-boszorkányok képességeit, a zsákfalvakban élők nehézségeit, osztrák menekülttáborok mindennapjait, hogyan vészelte át a második világháborút egy vándorló roma közösség, egy fiatal roma színész saját életútját is megismerhettük, és egy roma család történetét, arról hogy miként élik meg a karantén időszakát.

A bemutatott történetek egy része bekerül Roma Hősök drámakötetünk második kiadásába is. 2021 tavaszán többszereplős drámák kollekcióját fogjuk megjelentetni, amely megmutatja Roma hősök utazásait a 2. Világháborútól napjainkig.

Ezúton is szeretnénk köszöntetet mondani az alkotóknak, társulatoknak, munkatársaknak és nézőinknek, akik nélkül nem valósulhatott volna meg az idei fesztivál. Munkánk tovább folytatódik, célunk, hogy minél többen megismerjék a roma színház sokszínűségét, az eltérő műfajokat és témákat. Hiszünk a roma drámák, emberi történetek erejében, amelyek inspirációt jelenthetnek az olvasók és nézők számára. Jövőre újra megszervezzük fesztiválunkat, immár az ötödik alkalommal.- Balogh Rodrigó a fesztivál főszervezője, a Független Színház Magyarország művészeti vezetője.

A fesztivál utolsó előadása

Miért érezheti magát odúban élő állatnak egy roma művész? Megadatik-e, hogy kiteljesedjen művészetében vagy egy életen át számkivetettként bujkálnia kell? A történet egy kistestű ragadozóról szól, aki a föld alatti otthonában él, amit saját maga épített. A célja, hogy megvédje magát a világtól, annak vélt és valós veszélyeitől, de ennek révén el is zárja magát a külvilágtól, és a biztonságot nyújtó odú saját félelmeinek börtönévé válik. A berlini Rroma Act társulat előadása egyfajta paródia a bezárkózó nemzetállamokról és a polgárságról.

Közreműködők: Rebecca D. Surber, Nebojša Marković és Slaviša Marković

Az előadás német nyelven, magyar és angol felirattal lesz látható és három napig érhető el.

Az előadás után online közönségtalálkozó következik az alkotókkal.

Bemutató: 2020. december 16. 19:00 óra

Bővebb információk honlapunkon érhetők el: independenttheater.hu

Köszönjük, hogy velünk tartottatok és ne feledjétek: „A színház mindenkié!”

A Fesztivál előadások felvételeinek megtekintése ingyenes, ám, ha szeretné támogatni munkánkat, a világ első roma kamaradráma kötetének megjelenését, az alábbi linken van rá lehetőség:

https://adjukossze.hu/kampany/roma-dramak-a-masodik-vilaghaborutol-napjainkig-2110

Forrás: Független Színház Magyarország

,