Otthonunk ünnepi illata – invitáló egy hazai manufaktúrába

Szerző: Böjtös Kinga

Hozza bár az ajándékot angyalka, vagy mikulás, díszítsünk a karácsonyfát családdal, vagy titokban – az adventi készülődés már hetekkel ezelőtt elkezdődik és felfokozza a szentestéig tartó várakozást. Hozzá tartozik az ajándékvadászat, a koszorúkészítés, a kipróbált és új süteményreceptek keresése, az ünnepi menü tervezése.

De ugyanilyen fontos volna a stresszmentes adventi hangulat, a békés családi otthon miliője, amihez nagyban hozzájárulnak az illatok. Az illatok, melyek régi ünnepek emlékeit idézik fel érzékeinkben, az emelkedett hangulathoz kötődve. Külön öröm, hogy ezt az élményt egy hazai családi vállalkozás, a Tihanyi Levendula Manufaktúra „Eau de Tihany” termékeivel teremthetjük meg, csatlakozva a lokálpatrióta indíttatású #vegyélhazait mozgalomhoz. Elsőként az utántölthető, otthonillatosító diffúzeket próbáltam ki szobáimban, melyek elegáns festett üvegei a bele helyezett pálcákkal lakásdísznek sem utolsók. Kedvencem belőlük a karácsonyi illatkompozíció, melyben a levendulaolaj, a fahéj és narancsillat az ünnepet melegíti fel. De választhatunk más, különleges otthonparfümöt is: bazsarózsa, jázmin, citrus és cseresznye változatokban, melyekben a levendula alap mellett gyümölcs- és virágillatok kényeztetik érzékszerveinket.

Mi több, a praktikus illatzsák és kelmeparfüm jóvoltából szekrényeimben, ruháim és ágyneműim közé is bevette magát a friss, átható illat. Emellett a természetes levendulaolaj fertőtlenítő hatását kihasználva, egyfajta „házi óvintézkedésképp” kerámia párologtatómban rendszeresen használok Tihany olajából. A hazai termékek csomagolását kézzel készült grafikák díszítik, így ajándéknak is telitalálatok, öröm adni és kapni őket. S, hogy a jó ízlésű tulajdonosoknak nem csak a belbecs, de a külső esztétikuma is számít, arról megbizonyosodhatunk tihanyi kirándulásunk alkalmával.

Hollán Éva – Nyárádi Zsolt házaspár és az „Eau de Tihany” története szinte a véletlenből született, majd nagy adag elhivatottsággal nőtte ki magát azzá, amivé idén nyáron vált. Ugyanis a Tihanyi Levendula Manufaktúra eddigi két boltocskája mellé megnyitották az, „ Illatok Háza” impozáns létesítményét, ahol a brand szépséges otthonra talált. A belső tóra néző felújított rusztikus kőépület udvarán évszázados múltú réz levendula lepárló fogad, majd belépve egy izgalmas „Illatos Időutazás” vár ránk. Még Provenceban sem látni ilyen kulturális élmény-kombót, melyben a látványműhely, a mintabolt és egy – hazánkban is egyedülálló – interaktív tárlat is helyet kapott. A földszinti manufaktúrában az Eau de Tihany szakértői tolmácsolásában betekintést nyerhetünk a szappanok, fürdősók és pezsgőlabdák készítésének folyamatába, sőt működés közben megnézhetjük a szappanszárítót is.

Kevesen tudják, hogy a levendula nem őshonos a félszigeten és az illatos gyógynövény kétszáz éves helyi termesztésének hátterében egy sikerrel és drámával bővelkedő emberi történet húzódik. Ezt a magyar történelmi „látleletet” térképezték fel a tulajdonosok, amikor Bittera Gyula vegyészmérnök, gyógynövény-kutató, az első hazai szappan-és illóolajgyár alapítójának életét tanulmányozták, az örököseit felkeresték, egy kulturális emlék-alapítványt létrehozva. Majd elénk tárták a tihanyi levendula atyjának életrajzát, az aratás és feldolgozás technológiáját, a múlt századi parfümériák világát.

Tették ezt oly szemléletesen, hogy felnőttnek és gyereknek is érthetők legyenek a relikviák és kordokumentumok. Hogy egy antik rádióból hallgatható és illatmintákból szagolható-kitalálható módon egyszerre nyújtson izgalmas és játékos élményt, miközben érzékeinket is megdolgoztatja. Épp, ahogy a Tihanyi Levendula Manufaktúra alapítói megálmodták:

-Szeretnénk megosztani Tihany színeit, illatát és hagyományait a világgal. A hagyományokat, amelyek összekötik az embert és a környezetet. Tovább írni egy 1920-as években kezdődött történetet, emléket állítani egy elkötelezett ember munkásságának és folytatni azt.”

Otthon-illatosítók az Eau de Tihanytól: https://eaudetihany.hu/

Karácsonyi megrendeléseit dec. 18-ig fogadja a webshop!

Képek: Böjtös Kinga és Eau de Tihany (a képek és szöveg a szerző engedélye nélkül nem használható)

(karácsonyi dekoráció: Grajnai virágkötészet)

,