Jelenczki István Trianon-filmjének bemutatója az Uránia online csatornáján

A koronavírus-járvány miatt a mozivászon helyett online csatornán mutatja be az Uránia Nemzeti Filmszínház Jelenczki István Nem, nem, soha – „Isten az igaz ügyet nem hagyja el” című, négyrészes dokumentumfilmjét december 19-én és 20-án.

Az alkotás első két része, a Magyarország Archiregnum és a Nemzetgyilkossági gyakorlat című fejezetek láthatók a vetítés első napján, december 19-én, szombaton, majd pedig a Folyamatos Trianon és a Magyar Feltámadás című további két rész másnap, december 20-án, vasárnap.

Az online megtekintésre az online.jegy.hu oldalon lehet virtuális jegyet, azaz hozzáférést váltani. A jegyárusító portál elérhető az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapjáról is.

A trianoni békediktátum századik évfordulójára készült film a történelmi Magyarországot felosztó döntés előzményeiről és következményeiről, valamint a nemzeti trauma feldolgozásának lehetséges módjáról szól. A több éves munkával elkészült filmalkotásban többek közt megszólal Raffay Ernő történész, Dr. Bagdy Emőke pszichológus, Babucs Zoltán hadtörténész, Dr. Csere Péter jogász, Domonkos László író, újságíró, Dr. Popély Gyula felvidéki magyar történész, akadémikus, Szidiropulosz Archimédesz történész, szociológus, Vincze Gábor történész, Bogár László közgazdász, dr. Kahler Frigyes jogász, jogtörténész, dr. Tóth Zoltán József alkotmányjogász, jogtörténész, Zinner Tibor jogtörténész és mások.

„A trauma – a történelmi Magyarország tudatos szétdarabolása – eddigi érvrendszerének cáfolata, a tényleges történelmi összefüggések megjelenítése hozzájárulhatna ahhoz a folyamathoz, amelyben a Nemzet visszatalál Önazonosságához. A Nemzetlélek gyógyításához a tényszerű feltáró és szembenéző folyamatokon keresztül vezet az út. Ezt a célt szolgálja négyrészes filmem, amely közel ötévi munkám eredménye – vallja Jelenczki István. – Trianont először mindenkinek saját magában kell ledöntenie! Tőlem nem vették el az elcsatolt területeket, mert nincs olyan égi és földi hatalom, ami elvehetné tőlem azt, ami az enyém és ami öröktől fogva a miénk!” – vonja le végül a film és a maga tanulságát a rendező.

„Jelenczki-filmalkotásai valami másra is figyelmeztetnek minket, és talán ez életművének egyik legdöntőbb és egyben legkényesebb üzenete. Filmjeiben az önmagunkkal való szembesülés múlhatatlan fontosságára figyelmeztet” – írja a film egyik megszólalója, Bogár László közgazdász.

https://urania-nf.hu/esemenyek/1827/2020/12/19/nem-nem-soha-i-iv-isten-az-igaz-ugyet-nem-hagyja-el-

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház