Fókuszban az együttműködés – V. TEXHIBITION

Immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre önálló kiállításként a Texhibition magyar és külföldi textilművészek munkáinak a bemutatásával, amelynek negyedszer ad otthont a FUGA Budapesti Építészeti Központ. A válogatás december 11–től január 10–ig tart nyitva.

© Juhász G. Tamás

A Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi – díjas textiltervező  által 2015-ben kezdeményezett TEXHIBITION projekt célja, hogy felhívja a figyelmet egy korábban vezető szerepet betöltő ágazatra, tervezőire és a benne rejlő kreatív lehetőségekre, valamint a magyar textilipar történetére. Idén a hazai alkotók mellett svájci és szlovák művészek munkái is láthatók lesznek.

A TEXHIBITION projektben öt év alatt közel 60 dizájner és több gyártó vett részt. A különböző generációkhoz és stílusirányzatokhoz tartozó iparművészek által tervezett jacquard, nyüstös, transzfer  és digitális nyomással készült lakástextilekből kínál évről évre ízelítőt a kiállítás.  A gyártói együttműködésekben létrejött prototípuskollekciót a projektben részt vevő tervezők szabadon felhasználhatják, illetve hosszú távon közösen keresik a további értékesítési, fejlesztési lehetőségeket, nemzetközi kapcsolatokat. Az idei fejlesztésben a Csárda Tex Kft., a Lénárd Zászlókészítő Kft., a Meritum Kft. az Aste Bútorszövet és Lakástextil és 11 tervező működött együtt.

© Juhász G. Tamás

Az ipari körülmények között előállított munkák mellett a kiállításon egyedi, a saját kivitelezésű lakástextilek is bemutatásra kerülnek.

A kiállítás szervezői és rendezői, Szigeti Szilvia textiltervező és Radnóti Tamás belsőépítész. Nevükhöz fűződik többek között a másfél évtizedes múltú, magyar és külföldi dizájnereket bemutató Határtalan Design kiállítás és rendezvénysorozat szervezése, amely küldetése a különböző művészeti ágak, generációk és különböző országok, régiók közötti párbeszéd megteremtése.

© Juhász G. Tamás

A TEXHIBITION esetében is hagyomány, hogy a magyar tervezők mellett minden évben külföldi szakemberek is bemutatkoznak. 2016-ban a szlovák Guapa duó tapétái, 2017-ben a svéd Linda Svensson Edevint munkái, 2018-ban a lengyel Agnieszka Pasierska, Magda Paszewska – Longstory és a román Alexandra Lazarescu, Alexandra Petrache – Halfdrop márka termékei voltak láthatók. 2019-ben Dana Elsterova, Anežka Podzemská – Durchduo (CZ) és Julia Cybis, Izabela Sroka FALBANKA (PL) lakástextiljeit láthatta a közönség.

Idén a géppel kötött haute couture textiljeiről és öltözékeiről ismert, Párizsban élő svájci művész, Cécile Feilchenfeldt alkotásait, valamint a pozsonyi Academy of Fine Art and Design (VSVU) Textil Tanszékén frissen diplomázott két szlovák tervező, Klára Věntusová és Petra Zelisková terveiből a Lénárd Kft által megvalósított textiljeit ismerhetik meg az érdeklődők.

© Juhász G. Tamás

A kiállítás a Határtalan Design kiállítássorozat része.

A kiállításhoz társművészeti programok is kapcsolódnak, amelyek részleteiről a FUGA Budapesti Építészeti Központ és a Határtalan Design Kiállítás honlapján tájékozódhatnak.

A járványügyi helyzet miatt a szervezők a Határtalan Design kiállítássorozat oldalán külön linken mutatják be a TEXHIBITION című projektet.

© Juhász G. Tamás

A kiállítás kísérőprogramjai az alábbi két linken december 14 után érhetők el:

Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ, 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.

Időpont:  2020. december 11. – 2021. január 10.

Nyitva tartás: hétfő: 13:00 – 21:00, kedd: zárva, szerda–vasárnap: 13:00 – 21:00

A kiállítás a nagyközönség számára az alábbi linkeken online megtekinthető:

Online kiállításmegnyitó: 2020. december 11-én 20 órakor

YouTube: https://www.youtube.com/user/fugabudapest/videos 

fugabudapest

A kiállítást Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia a Magyar Könnyűipari Szövetség elnöke nyitja meg.

A megnyitón közreműködik a Góbi Rita Társulat. Tánc: Góbi Rita, Dob: Szegő Dávid

Kiállítók:

Balázs Viola, Csíkszentmihályi Réka, Horváth Evelin, Kollár Ágnes, Molnár Réka Lőrincz V Gabi, Pájer Emília, Regős Anna, Ruttka Andrea, Söptei Eszter, Szigeti Szilvia, Vereczkey Szilvia, Vető Márta

Vendég kiállítók:

Cécile Feilchenfeldt (CH), Klára Věntusová (SK), Petra Zelisková (SK)

,