Bodrogi Gyula: „Voltam én már majomkirály, voltam varjú, de Csőrmester, az csak egy volt” – Visszatértek a régi idők kedvenc mesekarakterei: Dr. Bubó, Pom pom és a Kockásfülű nyúl

A kultúrforradalomról és a költős pólóiról ismert Vates ismét gondolt egy nagyot és Ady, Petőfi után most a legendás magyar mesefilmekből merített ihletet. Generációk nőttek fel A Kockásfülű nyúl, Pom pom meséi és Kérem a következőt! több mint 40 éves történetein, nemcsak időn átívelő, de elképesztően kreatív alkotásokról van szó, amelyek megérdemlik, hogy több figyelmet kapjanak. Csányi Péter, a Vates társalapítója és ügyvezetője elmondta, hogy azt remélik, ezzel is segítenek visszahozni ezeket a történeteket a köztudatba és akik ezeken a meséken nőttek fel, visszakaphatnak egy szeletet a gyermekkorukból. Kérem a következőt! rajzfilm kapcsán Csőrmester karakterének eltéveszthetetlen hangját megformáló Bodrogi Gyulával beszélgettünk.

Bodrogi Gyulánál, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznél kevesen ismerik közelebbről a Kérem a következőt! vagy inkább Dr. Bubóként ismert rajzfilmet. Megkérdeztük, hogy mi lehet a titka az igazán jó mesének.

„Erre egyet tudok mondani, a jó mesének, a jó színdarabnak, a jó filmnek a titka mindig utólag derül ki, amikor a fogyasztó, a közönség megkapja, mert a fogyasztó az zseni. Kollektíven nézve, nem egyénenként. De egyben az egyiket kiválasztja és azt mondja, ez nekem kell, a másikat pedig szépen csendben elfelejti. Akkor derül ki, hogy valami titok van benne, valami, ami érdekli pláne jelen esetben a gyerekeket. Szerintem az a jó gyerekfilm, amit a felnőttek is szívesen néznek.”

Bodrogi Gyula elárulta, hogy kifejezetten szerette a rajzfilmek szinkronizálását: „Nem csak szerettem, nagyon szerettük ezeket a szinkronszerepeket. Volt olyan is, ahol sokféle rajzfilmfigurát kellett szinkronizálni, és általában, aki előbb érkezett a szinkronstúdióba az választhatott először hangot. Volt például a rekedt, a pisze és aki először választott, azé maradt ez a hang. Játszás volt a csinálás is.

Ha egy pillanatra is látta a tévében Dr. Bubó kedves történetet, mindig nagyon szívesen nézte: „Jók voltak a szövegek, a játékok, a rajzok, a figurák is, nagyon élveztem a felvételeket. Kérem a következőt! pedig különösen szerettem, Szabó Gyula és Csala Zsuzsa hangja miatt is.

A színész elárulta, hogy nehezen éli meg a mostani helyzetet: A színházak zárva, sok ember közé menni tilos és nem is ajánlatos. Ez egy olyan pár hónap, ami felejtésre érdemes. Ha vége lesz, ezt gyorsan el kell felejteni, mert nem a mi vérmérsékletünkre van szabva, mert mi játszani, dolgozni szeretünk. Ez sok esetben és helyzetben megakadályozza ezt. Ezt sem gondoltam volna, hogy egyszer az lesz a rossz, ha valaki pozitív. Átmentünk kórházi állapotba, ezért a negatív a jó és a pozitív a negatív. Ha majd elfelejtettük ezt az egészet, akkor rájövünk, hogy milyen szép is az élet.”

Idén mindenkit letaglózott a szomorú hír, hogy elveszítettük Csukás Istvánt, aki többek között a Pom pom meséit is írta. A színész jó barátságot ápolt vele: „Igazi mese. Ő maga egy mesefigura volt. Jókedvű, szellemes, okos. Minden kis figurájában benne volt ő saját maga is, nagy mesélő. Nagyon sok örömet szerzett a gyerekeknek és a felnőtteknek is.”

Bodrogi Gyula szinte összenőtt Süsü karakterével. Vates elárulta, hogy szeretnék bővíteni a kollekciót és ha minden jól megy, Süsü, a sárkány is visszamosolyog ránk hamarosan.

A kreatív kollekció elkészítésében több grafikus is részt vett: Pom Pom meséi karaktereket Vincze Márton, a Kérem a következőt! 0036mark, a Kockásfülű nyulat pedig Laviv Laura hívta újra életre.

Forrás: Vates