Boldogság skandináv módra

Szerző, fotók: Marity Mira

Ha valamire, akkor a hygge-re biztosan szükségünk van 2020-ban. Mert a hygge, a világszerte népszerű dán életérzés nem másról szól, mint a testi-lelki harmóniáról, a nyugalomról és kiegyensúlyozottságról, és arról a képességről, hogy minden napban – még a reménytelennek tűnőkben is – képesek legyünk meglátni a nüansznyi jót és a szépet. És ha valamire nagyon szükségünk van így év vége felé, az egy 2021-es naptár. Hogy végre letudjuk ezt a gyötrelmekkel teli óévet, és előre nézhessünk, egy vírusmentes és reményteli, boldogabb új esztendő felé.

Hygge, ami a zsebben is elfér

A naptár és a hygge frappáns kombóját bárki megkaphatja a „Boldogság skandináv módra” alcímű 2021-es naptárkönyv formájában. Én évek óta rajongok ezért a kiadványért, és minden novemberben árgus szemekkel lesem a Kossuth Kiadói Csoport újdonságait, hogy megrendelhessem az aprócska és csinos agendát. Persze több kell belőle, mert fájó szívvel adom ki a kezemből, annak ellenére, hogy ez az egyik legpraktikusabb vágyott ajándék a családomban. Nálam viszont alaptartozék a könyvecske, amely praktikus A5-ös mérete révén a legkisebb retikülömben is bőven elfér. Régi vágású vagyok, nem szeretem a fontos dátumokat és eseményeket online elmenteni a telefonomba vagy a laptopom tervezőjébe. Nekem az kell, hogy tollal vagy ceruzával a kezemben jegyzetelhessek, pirossal jelöljem a határidőket vagy az ünnepeket, bekarikázzam a névnapokat. Az már csak egy külön bónusz, ha jut hely a saját gondolataim jegyzetelésére. És a kis hygge noteszemben ezt megtehetem!

Szépséges a szemnek is

Őszinte meglepődéssel és örömmel láttam, hogy milyen gyönyörű a tipográfiája és a színösszeállítása a könyv fedelének. Olyan, mintha a könyvkiadó ezzel is kompenzálni kívánná az olvasót a lélekfacsaró 2020-as év miatt. A naptár fedele olyan, mint maga a hygge: jó érzés látni, nézegetni a rusztikus ábrákat, az esztétikus színeket, a kedves figurákat. Ha nem lenne a címben az, hogy skandináv, akkor is ráismernénk a tipikus északi motívum- és formavilágra, amely jóleső érzéssel tölti el az embert. Az én hygge, lagom és lykke könyveim egymás mellett sorakoznak a polcon, és látványvilágban is remekül passzol hozzájuk ez a kis naptárkönyv. Ami persze nem polcra való, hanem gyakorlati használatra. És ami még nagyszerűbb: nem csak mi írhatunk bele, hanem a világ elsőszámú „boldogságszakértője”, Meik Wiking gondolatait, tanácsait és élményeit is olvashatjuk benne.

„A frissen sült kenyér illata határozottan hygge.”

Tessék, ha netán valaki nem tudná, és konkrét példával kellene neki elmagyarázni, hogy mi is az a hygge, ebben a naptárban – januártól decemberig – egzakt magyarázatot kap rá. A szerző minden hónap előtt megoszt velünk egy élményt, vagy éppen ajánlatot tesz arra vonatkozóan, hogy miként tudjuk az életünket roppant egyszerűen jobbá és szebbé tenni. A leírást saját emlékek is színesítik, a másik oldalon pedig akkurátus boldogságtippeket kapunk. Ezek olyan tanácsok, amelyek talán eszünkbe sem jutnának, olyan evidensek, mégis számtalan örömteli pillanatot biztosítanak majd az adott hónapban. Júniusra, a nyári napfordulóra például bodzaszörp készítést javasol a könyv. Nem is tudtam, hogy ott fent, északon, a nyáron eltett bodzaszörpöt télen forrón kortyolgatják az emberek, hogy felidézzék a bódító bodzavirágillatú, csodálatos nyári éjszakák hangulatát.

Novemberre családi és baráti levesfőző versenyt ajánl a naptár írója, és megemlíti a saját verzióját: a tejföllel gazdagított gyömbéres sütőtöklevest. A rideg őszi és téli hónapokban sokszor valóban áldás az aromás forró krémleves, főleg egy szelet frissen sült házi kenyérrel. Ha még soha nem csináltuk, akár most is kipróbálhatjuk, és a siker és a kellemes impressziók garantáltak a programhoz. A novemberi boldogságtipp nagyon aktuális, akár most is élhetünk vele: vállaljunk önkéntes munkát. A rászorulóknak mindig szükségük lesz segítségre, és ez a segítség bármilyen formában megvalósulhat: legyen az segítő munka szervezeteknél, anyagi támogatás vagy élelmiszer donáció. A titok abban rejlik, hogy az altruizmus az azt gyakorló ember lelkére is pozitív hatással van.

Szerezd be a jóléti készletedet!

Ránéztem a januárra, hátha találok valami biztatót a 2021-es új esztendő első napjaira. Meik Wiking egy könnyen beszerezhető és jól prosperáló hygge-készlet beszerzését javasolja. Valószínűleg ránk fog férni az újév leghidegebb hónapján is a testi-lelki, és főként mentális kényeztetés. Olyanokra lesz szükségünk, mint egy illatgyertya, egy pár jó meleg gyapjúzokni, egy tábla kedvenc csokoládé vagy egy finom bannyas pléd. (Vajon tudják az olvasók, hogy mit is jelent ez az archaikus népies szó…? Érdemes utánanézni…) Persze személy szerint változhat az, hogy kinek milyen kellékek szükségesek a zavartalan feltöltődés inspiráló pillanataihoz. De ha összegyűjtjük és belerakjuk egy szép kis fadobozba vagy háncskosárba, mindig kéznél lesznek, ha egy kis értékes és regeneráló énidőre vágyunk. Érdemes tehát a „Boldogság skandináv módra” 2021-es naptárkönyv jótanácsait megfogadni. Nagyban segíteni fog a rendszerezésben és a mentális balanszunk kialakításában is – tehát a kellemest a hasznossal köthetjük össze a segítségével. Kerüljön a fa alá idén is!

https://www.kossuth.hu/konyv/5375/boldogsag-skandinav-modra