A művészet felemel – megindító karácsonyi kisfilmmel készül az ünnepekre a Müpa

A Müpa életében mindig kiemelten fontos az év utolsó hónapja, de az elmúlt időszak kihívásokkal teli hetei után idén talán még fontosabbak a művészettel teli, felemelő, reményt adó pillanatok. Erről is szól a Müpa idei karácsonyi kisfilmje, amely az intézmény virtuális adventi kalendáriumában debütált advent második hétvégéjén. A Szász Attila rendezte kisfilm egy titokzatos helyszínre kalauzolja a nézőket, megmutatva a zene varázslatos erejét.

© Prikkel Tamás

Ki ne szeretné tudni, mi történik a hangversenyteremben, miután a koncert véget ér, és a közönség hazamegy? Ki ne vágyna rá, hogy bekukkanthasson a kulisszák mögé vagy – jelen esetben – a színpad alá, ahová a zongorák költöznek ideiglenesen a következő „fellépésig”? A Müpa idei karácsonyi kisfilmje segítségével most a nézők is bepillantást nyerhetnek a színfalak mögötti titkokba, megismerkedhetnek egy igazán különleges hangszerrel, és tanúi lehetnek egy újonnan szövődő, szokatlan barátságnak is; az ünnepi alkotás ugyanis a Müpa egyik színpadi díszítőjének zenélni vágyó kislánya és egy varázslatos, de koncertek hiányában elárvult zongora elképzelt történetét meséli el. A kisfilmben a szereplők a muzsika által találnak egymásra, és közösen tanulnak meg eljátszani egy karácsonyi dallamot.

© Posztós János

A karácsonyi rövidfilmben a főszereplő kislányt Bicskey Míra alakítja, a kislány édesapjának szerepében az Örkény Színház színművésze, Vajda Milán tűnik fel, a film harmadik, de nem kevésbé fontos szereplője pedig maga a zongora, amelynek különlegessége, hogy „életre kel”, és „magától” megszólal, így segítve a főszereplő kislányt a tanulásban. Ezt az illúziót az alkotók egy hangszerkülönlegesség alkalmazásával, az úgynevezett magától játszó zongorával teremtették meg, amely képes távirányítással is működni, illetve az előre rögzített hangokat külső beavatkozás nélkül lejátszani.

© Posztós János

A karácsonyi kisfilm rendezője a Balázs Béla-díjas Szász Attila, akinek nevéhez számtalan reklámfilm mellett olyan kiváló, többszörösen díjazott játékfilmek is fűződnek, mint A berni követ, a Félvilág vagyaz Örök tél, amelynek főszerepéért egyébként Gera Marina nemzetközi Emmy-díjat kapott. „A fellépésre váró zongora és a kislány barátságának története azért is áll közel hozzám, mert az eredetisége, egyszerűsége és tisztasága miatt az emberi érzelmek minden húrját képes megpendíteni” – mondta Szász Attila.A filmben megszólaló művek Liszt Ferenc tizenkét zongoradarabból álló sorozata, a Karácsonyfa-ciklus darabjai, a Psallite és az Adeste Fideles címet viselő alkotások átdolgozásai. Az eredeti dallamokat a már idősödő Liszt az unokájának, Danielának írta, a kisfilmben hallható változatokat pedig a Solaris zenekarból is ismert Erdész Róbert alkotta meg azzal a céllal, hogy a bennük található hangtávolságok a gyerekek számára is könnyedén megszólaltathatóak legyenek a zongorán.

© Posztós János

„Ebben a rendkívüli évben felértékelődött mindaz, amit korábban természetesnek vettünk: megtapasztalhattuk, hogy a kultúra milyen sokat ad az életünkhöz, és azt is, hogy a művészeti élmények valóban képesek felemelni, kiemelni minket a hétköznapokból. Addig is, míg eljön a várva várt pillanat, hogy újra személyesen is találkozhassunk a Müpa tereiben, szeretnénk ezzel a rövidfilmmel megköszönni hűséges közönségünknek és fantasztikus művészeinknek az elmúlt időszakban tanúsított végtelen támogatást, szeretetet, biztatást” – fogalmaz Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója. Kiemeli: az adventi időszakban számtalan ingyenes koncertközvetítéssel, a Müpa adventi kalendáriumában naponta új elérhető tartalommal, a Müpa partneriskola-programjának 50 000 diákja számára pedig különleges lapozgatható meglepetéssel és egy ismeretterjesztő online zenei játékkal készült az intézmény az ünnepi időszakra.

© Posztós János

Dr. Egri Gábor, az intézmény értékesítési és marketingigazgatója kiemeli: „Ez az év a kommunikáció és marketing területén is hatalmas rugalmasságot, kreativitást, alázatot követelt mindenkitől. A sales fókuszú üzenetek helyét kézenfekvő és organikus módon azok az innovatív megoldások vették át, amelyek a missziónkról szólnak és arról, hogy tudunk még többet tenni, új, a vírushelyzettel kompatibilis platformokon segítséget, élményt nyújtani a nézőinknek és a művészeinknek. A Müpa-márka ereje többek között a brand körül kialakult lojális, lelkes, támogató közösségben rejlik. A karácsonyi médiazaj ellenére ebben a rendkívüli és mindannyiunk számára megterhelő évben még fontosabbnak éreztük, hogy nagy kreatív szabadságot adva a Müpa saját kollégáinak és a filmes alkotóknak, egy művészi értékű kisfilmmel háláljuk meg a közönségünk rendíthetetlen szeretetét. Természetesen idén is választottunk egy, a Müpa küldetéséhez kapcsolódó fontos ügyet – 116 partneriskolánk diákjainak és pedagógusainak támogatását –, így lett teljes az ünnepi kampány.”

© Posztós János

A Müpa produkcióinak hátterében egy hatalmas tudással és tapasztalattal rendelkező fantasztikus csapat dolgozik nap mint nap. Ebből a színfalak mögötti, sokak számára láthatatlan világból is szeretnénk megmutatni néhány pillanatot a nézőknek a karácsonyi kisfilmben. Ezzel is azt szeretnénk üzenni, hogy a Müpa elhivatott csapata most is minden erejével azon dolgozik, hogy élményt, feltöltődést és egy kis reményt nyújtson a közönségnek: most épp az online térben” – mondja Kosztolánczy Gábor, a Müpa vezérigazgató-helyettese.

© Posztós János

A karácsonyi kisfilm a Müpa virtuális adventi kalendáriumának hatodik ablaka mögött rejtőzött, ahol a következő hetekben is izgalmas felvételek követik majd egymást: az intézmény online adventi naptárja egészen december 24-ig naponta új, eddig sehol nem közölt tartalmakkal lepi meg a közönséget.

A kisfilm elérhető a Müpa hivatalos YouTube-csatornáján: https://bit.ly/Mupa_Karacsony2020

A Müpa adventi naptárja: https://www.mupa.hu/karacsony

Megbízó: Müpa Budapest
Értékesítési és marketingigazgató: dr. Egri Gábor
Marketingvezető: Récsán Gábor
Marketing-projektvezető: Zempléni Zsófia
Marketingmenedzser: Nagy Zsófia
Kreatív projektvezető: Papp Péter
Digitálismarketing-vezető: Rákóczi Balázs
Rendezvényszervező: Szedenik Krisztina
PR-vezető: Juhász Dóra
PR-menedzser: Bátai Zsófia Blanka

A film alkotói:
Rendező: Szász Attila
Forgatókönyvíró: Récsán Gábor
Operatőr: Dobos Tamás
Producer: Kőműves Mór, Strobl Róbert
Vágó: Hargittai László
Látványtervező: Darvas Bálint
Stylist: Butor Kriszta
Zongoratanár: Róka Andrea
Hangmérnök: Major Csaba
Zene: Liszt Ferenc művét Erdész Róbert zeneszerző dolgozta át

Szereplők:
Kislány: Bicskey Míra
Kislány – kézdublőr: Beke Tünde
Apa: Vajda Milán
Zongorista: Szabó Marcell

Forrás: Müpa