KIÁLLÍTÁS A GYERMEKMENTŐ VONATRÓL – Kiút a nélkülöző magyar gyermekeknek

A Budapesti Történeti Múzeum és az ELTE Néderlandisztika Tanszéke kiállítást szervez az éppen 100 évvel ezelőtt indult nemzetközi segélyakcióról. A „gyerekmentő” vonatok a világháború után nyomorba süllyedt Magyarországról szállítottak nélkülöző gyermekeket Hollandiába. A kiállítást idén novemberi nyitását 2021 őszére halasztották a szervezők.

Hollandiából hazaérkezett gyerekek

A Budapesti Történeti Múzeum az ELTE Néderlandisztika Tanszékével együttműködve kiállítást szervez a nyilvánosság által mindezidáig kevéssé ismert eseményről, a 1920-ban indult nagyszabású, közel tíz évig tartó segélyakcióról, mely lehetővé tette, hogy Magyarországról nélkülöző gyermekek Hollandiába juthassanak.

1920 és 1930 között mintegy hatvanezer gyermek kapott lehetőséget a kint tartózkodásra, általában néhány hónapot töltöttek a befogadó országokban ideiglenes nevelőszüleiknél, hogy testileg-lelkileg felépülhessenek és kipihenhessék a világháború és az utána következő átmeneti időszak borzalmait, de volt, aki örökre kint maradt. Magyarország és a segélyakcióban részt vevő partnerországok – elsősorban Hollandia, Belgium és Svájc – közös történelme szempontjából jelentős és máig tartó hidakat épített az országok és emberek között. Ezzel az érzékeny és elfeledett témával foglalkozó kiállítás nemzetközi konferenciák tanulmányiból, a gyermekvonat-akcióban érintettek leszármazottjainak elbeszéléséből építkezik, de az érdeklődőknek számos kuriózummal is szolgál majd.

Számozott csoportok

A jelenlegi helyzet nem teszi lehetővé a méltó megemlékezést az 1920–1930 között megvalósult gyermekmentő akcióról, annak szervezőiről és résztvevőiről az első hollandiai gyermekvonat elindulásának 100. évfordulóján, ezért a kiállítást 2021 őszére, immáron vírusmentes körülmények közé halasztották.

#BTM #együttMŰKÖDÜNK

Forrás: Budapesti Történeti Múzeum