Nem marad el, csak átalakul – Megtartja idei évadra tervezett koncertjeit a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Idén decembertől a Liszt Ferenc Kamarazenekar házhoz viszi a koncertélményt. A zenekar célja továbbra is, hogy a lehető legszélesebb közönség számára tegye elérhetővé a minőségi komolyzenét. A jelenlegi járványügyi helyzetre és a kormányrendeletekre való tekintettel élő online közvetítések formájában élvezheti a közönség a koncerteket. Az első virtuális előadásra december 3-án kerül sor a Filharmónia Magyarország szervezésében, majd december 4-én az új évad első bérletes koncertje is megtekinthető lesz online.

Liszt Ferenc Kamarazenekar

Idén november 11-től életbe lépett a rendezvénytilalom Magyarországon. A rendelet hatással van a Liszt Ferenc Kamarazenekar (LFKZ) működésére is, ám a zenekar nem szeretné minőségi koncertélmények nélkül hagyni hallgatóságát.

Bár a kamarazenekar koncertjein nem vehet részt személyesen a közönség, decembertől mindenki számára ingyenesen elérhetővé válnak a soron következő előadások. Professzionális, technikai stáb segítségével, streaming szolgáltatás formájában a zenekar továbbra is a megszokott magas minőséget nyújtja az érdeklődők számára. A koncertek a zenekar Facebook oldalán, YouTube csatornáján és weboldalán egyaránt követhetőek lesznek.

A téli koncertdömpinget december 3-án, Szegeden indítja a zenekar. Az előadás élő közvetítése a Filharmónia Magyarország hivatalos Facebook oldalán, YouTube csatornáján és a Vimeo felületén lesz elérhető 19:00 órai kezdettel. A közvetítés linkjét a Liszt Ferenc Kamarazenekar is megosztja közösségimédia-felületein. A koncertet Járdányi Pál első zenekari darabja, a Szimfonietta nyitja. Az Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerző idén lenne 100 éves, és nem mellesleg Lukácsházi Györgynek, a zenekar csellistájának nagyapja. A nyitóelőadáson Beethoven és a zenekar névadójának művei is terítékre kerülnek, megemlékezve a legendák idei 250. és közelgő 210. születési évfordulójáról.

A kamarazenekari formáció sajátossága, hogy szűkített vagy bővített felállásban egyaránt színpadra tudnak lépni a zenészek. A Liszt Ferenc Kamarazenekar ennek megfelelően folyamatosan keresi a lehetőséget az új művészekkel való együttműködésre. Ezt szolgálja az LFKZ tehetséggondozási programja, a Mesterjáték is, amelynek keretén belül fiatal művészek léphetnek színpadra a kamarazenekarral közösen. A szegedi koncert szólistája, Szokolay Ádám a nemzetközi kitekintésű Bartók Világversenyen tavaly első helyezésével nyerte el a lehetőséget, hogy felléphessen a zenekarral. A tehetséges zongorista Liszt Ferenc Malédiction című zongoraversenyét adja elő vonószenekari kísérettel.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar az évad első bérletes koncertjével december 4-én, 19:30-kor a Zeneakadémia színpadjáról jelentkezik. Dvorak Szerenádját és Vivaldi ikonikus darabját, a Négy évszakot a világhírű hegedűművész Baráti Kristóf közreműködésével adják elő a zenészek. Baráti tehetsége korán megmutatkozott, nyolcévesen már szólistaként léphetett színpadra, azóta pedig generációjának egyik legkiemelkedőbb hegedűművészének tartják. A közönség a zenekar közösségimédia-felületein élőben követheti a koncertet.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar soron következő koncertjei:

2020. december 3. 19:00 (Online stream-koncert)

Helyszín: Szeged, Gál Ferenc Egyetem, Klebelsberg-terem

A közvetítés elérhető: Filharmónia Magyarország hivatalos Facebook oldalán, YouTube csatornáján és Vimeo felületén

Művészeti vezető: Várdai István

Koncertmester: Tfirst Péter

Közreműködik: Szokolay Ádám (zongora)

Műsor: Járdányi: Szimfonietta

Liszt: Malediction, S. 121 – km.: Szokolay Ádám

Beethoven: Cavatina a B-dúr vonósnégyesből, op. 130 – vonószenekari előadásban

Liszt: 2. magyar rapszódia – Wolf Péter átirata

2020. december 4. 19:30 (Online stream-koncert)

Zeneakadémiai bérlet 2020-21, 4/1

Helyszín: Zeneakadémia Nagyterem

A közvetítés elérhető: Liszt Ferenc KamarazenekarFacebook oldalán, YouTube csatornáján és weboldalán

Művészeti vezető: Várdai István
Koncertmester: Tfirst Péter
Közreműködik: Baráti Kristóf (hegedű)

Műsor: Dvorák: E-dúr vonósszerenád, op. 22

Vivaldi: A négy évszak – km.: Baráti Kristóf

2020. december 8. 19:30 (Online stream-koncert)

Helyszín: MÜPA

A közvetítés elérhető: Liszt Ferenc KamarazenekarFacebook oldalán, YouTube csatornáján és weboldalán

Művészeti vezető: Várdai István
Koncertmester: Tfirst Péter
Közreműködik: Zemlényi Eszter (énekesnő) és Boldoczki Gábor (trombita)

Műsor: Telemann: D dúr koncertszonáta trombitára és kamarazenekarra, TWV 44:1 – km.: Boldoczki Gábor

Bach: Jauchzet Gott in allen Landen – kantáta, BWV 51 – km.: Zemlényi Eszter, Boldoczki Gábor

Beethoven: Cavatina, op.130
****

Händel: Óda Anna királynő születésnapjára, HWV 74 – km.: Zemlényi Eszter

Händel: B-dúr Concerto grosso, op. 6

2020. december 10. 17:00 (Online stream-koncert)

Helyszín: Budapest–Pozsonyi Úti Református Egyházközség

A közvetítés elérhető: Liszt Ferenc Kamarazenekar Facebook oldalán, YouTube csatornáján és weboldalán

Művészeti vezető: Várdai István
Koncertmester: Tfirst Péter

Műsor:
Járdányi Pál: Szimfonietta
Liszt-Wolf: 2. magyar rapszódia
Beethoven: Cavatina, op. 130
Dvorák: Vonósszerenád – 3. Scherzo: Vivace
Grieg: Holberg szvit – 4. Air és 5. Rigaudon
Bach: D-dúr szvit, BWV 1068 – Air
Csajkovszkij: Andante cantabile
Händel: B-dúr Concerto Grosso, HWV 325

A Liszt Ferenc Kamarazenekarról

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. A zenekar közel 60 éves fennállása alatt komoly nemzetközi hírnévre tettek szert, és a klasszikus zenei élet elitjének állandó szereplőjévé váltak. Fél évszázados működésük során – Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével – több mint ötven országba jutottak el, többek között felléptek a new york-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a sydney-i Operaházban, a buenos aires-i Teatro Colónban, valamint a párizsi Théatre de la Ville-ben.  A 2016 óta Tfirst Péter által vezetett együttes évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik a nagyfokú precizitás, műfaji sokoldalúság és alkalmazkodóképesség miatt előszeretettel dolgoznak együtt a zenekarral. 2020 januárjában Várdai István, világhírű csellóművész művészeti igazgatóként kapcsolódott be a szakmai felkészítésbe és a művészi koncepció kialakításába.

További információkért látogasson el a zenekar honlapjára: www.lfkz.hu

Forrás: Liszt Ferenc Kamarazenekar