Különleges adventre, közös karácsonyra és fergeteges szilveszteri gálaműsorra készül a Csiky Gergely Színház

Fotó forrása: Csiky Gergely Színház

2020. december 1. és december 31. között különleges adventi forgatással, meghitt dalokkal és versekkel, a legifjabb színházrajongók számára izgalmas mesékkel, valamint kétórás, fergeteges szilveszteri gálaműsorral készül a karácsonyra és az év utolsó napjára közönségével együtt a Csiky Gergely Színház.

Fotó forrása: Csiky Gergely Színház

A kaposvári teátrum a pandémiás időszakban sem engedi el nézői kezét. Az elmúlt hónapokban a színház más, kreatív eseményei mellett nagy sikert aratott az Erkélyből páholyHázhoz megy a Csiky! című szabadtéri programsorozat, amelynek keretében a társulat tagjai biztonságos távolságban, és a járványügyi előírásokat betartva fölkeresték nézőiket otthonuk közelében. Később, amikor már lehetőség adódott rá, a színház az országban egyedülálló módon először, sajátos és ötletes módon ültette közönségét a Csiky nézőtérére: mint ahogyan Dr. Fülöp Péter színházigazgató nemrégiben az MTVA – M5 Librettó című műsorának vendégeként elmondta, a világirodalom, a hazai irodalom, és a magyar színházművészet ikonikus alakjainak felöltöztetett képmásait helyezték azokra a székekre, ahová a megfelelő távolság megtartása okán nem ülhettek nézők. A színház sikeresen reagált a koronavírus-járvány adta kihívásokra, így a teátrum menedzsmentje és a társulat is időben fölkészült a járvány második hullámából fakadó lehetséges bezárásra, ami jelenleg is napjaink valóságát képezi. A művészi munka folytatódik, minden munkatársuk belépésekor testhőmérsékletet mérnek, és páraködös fertőtlenítést is alkalmaznak.

Dr. Fülöp Péter igazgató – Fotó forrása: Csiky Gergely Színház

Dr. Fülöp Péter hangsúlyozta, hogy a Csiky vezetése számára továbbra is kardinális kérdés a próbák és a művészeti munka folytatása. A társulat tagjai éppen ezért közös karácsonyra készülnek nézőikkel együtt, teljes körűen megtöltve többek között az online terek nyújtotta lehetőségeket.

Benedek Dániel – Fotó forrása: Csiky Gergely Színház
Mikecz Estilla – Fotó forrása: Csiky Gergely Színház

Az advent hetei és a karácsony a Csiky Gergely Színház életében hagyományosan az év várva várt, tartalmas és eseménydús időszaka. Ahogyan a kaposvári közönség már megszokhatta, a társulat előadást tart karácsony másnapján, hiszen nézői – családi együttléteik után – ekkor látogatnak el a színházba, hogy közösen ünnepeljenek alkotóikkal, művészeikkel. A koronavírus-járvány azonban arra kényszerítette a színházat, hogy idén decemberben más módon találjon egymásra közönségével. A személyes találkozás fölemelő élménye most ugyan elmarad, mégis, a kaposvári művészek minden erejükkel arra készülnek, hogy az ünnepi időszakot – ha csupán az online térben, de mégis – közösen tölthessék nézőikkel.

Mohácsi Norbert – Fotó forrása: Csiky Gergely Színház
Olt Tamás – Fotó forrása: Csiky Gergely Színház

A Csiky Gergely Színház Ünnepi kalendáriumot indít online felületein, amely december 1-től jelentkezik és december 31-ig tart. Minden nap 18:00 órakor néhányperces videóban a teátrum színművészei láthatók majd. Videó-üzeneteikben téli, karácsonyi meséket, dalokat, verseket adnak elő, vagy éppen búcsúztatják az óévet, ünnepi, kedves és vidám hangulatot teremtve a közönség számára. A kaposvári színművészek ezzel is szeretnének köszönetet mondani és kedveskedni mindazok számára, akik a járványos időszak alatt is kitartottak és kitartanak a társulat mellett, ahogyan a tavaszi időszakban is tették, és várták, szerették, megosztották az elkészült tartalmakat személyes online felületeiken.

Törő Gergely Zsolt – Fotó forrása: Csiky Gergely Színház
Varga Zsuzsa – Fotó forrása: Csiky Gergely Színház

Nem szegi kedvét a koronavírus-járvány a Csiky Gergely Színház Keltető elnevezésű, drámapedagógiai programja résztvevőinek sem: a teátrum színitanodája – a mindannyiunk számára váratlan és ismeretlen helyzethez alkalmazkodva – továbbra is megtartja foglalkozásait a gyermekek részére. Napjaink digitális kultúrájának egyik előnye, hogy a fiatal generáció aktív résztvevője és felhasználója is annak, ebből fakadóan a tanulók, hétről hétre, otthoni környezetben is elvégezhető feladatokat kapnak. A Keltető online oktatási programjának célja, hogy megőrizze a fiatalok színház iránti lelkesedését, és folyamatossá tegye a velük megkezdett szakmai munkát.

Keltető – Fotó forrása: Csiky Gergely Színház
Keltető – Fotó forrása: Csiky Gergely Színház

Idén decemberben is megrendezésre kerül az immár hagyománnyá vált Kortárs Felolvasószínházi Maraton, amelyet a Kormány és az Operatív Törzs szükséges intézkedései okán szintén online térben tartanak meg.  A fentieken túl megtisztelő felkérést is kapott a Csiky Gergely Színház: az MTVA – Duna Televízió szilveszteri műsorát a televíziónézők idén a Csiky Gergely Színházból láthatják majd, 22:00 órától. A gála hamisítatlan szilveszteri pezsgéssel, az operett- és musicalirodalom legnagyobb slágereivel, és lenyűgöző sztárparádéval vár mindenkit a tévéképernyők elé.

Forrás: Csiky Gergely Színház