Beethoven 250. évfordulójának ünnepe – Ingyenesen, online térben a Concerto Budapest előadásában

Nem marad el, csak átalakul a Concerto Budapest Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából tervezett koncertsorozata: november 28-án három zeneakadémiai hangversenyt követhet otthonából a közönség. A Zeneakadémia Nagyterméből közvetített koncerteket a zenekar honlapján és Youtube csatornáján lehet majd követni.

Keller András, Várjon Dénes

Ludwig van Beethoven ugyan bármiféle kerek évforduló nélkül is a hangverseny-repertoár egyik örök és megingathatatlan főszereplőjének számít, ám 2020-ban, születésének 250. évfordulóján életművének a szokottnál is nagyobb figyelmet szentel a világ. Magyarországi ünneplésének kiemelt jelentőségű és roppant koncentrált szakaszát alkotja a Concerto Budapest rendezvénysorozata, amely három koncerttel kíván tisztelegni a géniusz nagysága előtt. A Beethoven-napot a zenekar egy legendás magyar Beethoven-interpretátor, Fischer Annie emlékének ajánlja. November 28-án a legkiválóbb hazai művészek, Berecz Mihály, Balázs János, Keller András, Perényi Miklós, Várjon Dénes, Baráti Kristóf, a Hungarian Quartet, valamint a Concerto Budapest együttesének összjátéka ígér szimfóniát, versenyműveket és kamarakompozíciókat ebből a lenyűgöző és kimeríthetetlen gazdagságú életműből.

Keller András

A délelőtt 11 órakor kezdődő koncert műsorán Beethoven kamaradarabjainak legjavát hallhatjuk: a Kreutzer-szonátát, a Szellem-triót, az A-dúr cselló-zongora szonátát az a-moll vonósnégyest. A két szonáta zongoraszólamát Várjon Dénes játssza, kamarapartnerei: Keller András és Perényi Miklós lesznek. A trióban Balázs János lép színpadra, a vonósnégyest pedig a tavalyi év elején nagy sikerrel debütáló Hungarian Quartet szólaltatja meg. A 18.30-kor kezdődő esti hangverseny fókuszában a szimfonikus zene áll majd. Beethoven D-dúr hegedűversenye, a könnyed hangvételű szimfónia, igazi csemege a beethoveni életmű rajongóinak. A versenymű szólistája Baráti Kristóf lesz. A 21 órakor kezdődő záró koncert programja igazi különlegességet ígér, Beethoven egyik legnagyobb szellemi és technikai adottságokat igénylő Nagy fúgája egymás után háromszor, különböző átiratokban lesz hallható.

Baráti Kristóf

BEETHOVEN-NAP FISCHER ANNIE TISZTELETÉRE

2020. november 28. szombat

Zeneakadémia

11:00 Nagyterem

BEETHOVEN: A-dúr (Kreutzer) hegedű-zongora szonáta, op. 47

BEETHOVEN: D-dúr (Szellem) zongoratrió, op. 70/1

–szünet –

BEETHOVEN: A-dúr cselló-zongora szonáta, op. 69

BEETHOVEN: XV. (a-moll) vonósnégyes, op. 132

Közreműködik: Balázs János zongora, Perényi Miklós cselló, Keller András hegedű, Várjon Dénes zongora

Hungarian Quartet (Keller András hegedű, Pilz János hegedű, Homoki Gábor brácsa, Fenyő László cselló)

18:30 Nagyterem

BEETHOVEN: D-dúr hegedűverseny, op. 61

–szünet–

BEETHOVEN: III. (c-moll) zongoraverseny, op. 37

BEETHOVEN: IV. (B-dúr) szimfónia, op. 60

Közreműködik: Baráti Kristóf hegedű, Berecz Mihály zongora

Concerto Budapest
Vezényel: Keller András

21:00 Nagyterem

BEETHOVEN: Nagy fúga, op. 133

Vonószenekari változat

Négykezes változat

Vonósnégyes változat

Közreműködik: Balázs János, Berecz Mihály zongora
Hungarian Quartet (Keller András hegedű, Pilz János hegedű, Homoki Gábor brácsa, Fenyő László cselló)

Concerto Budapest
Vezényel: Keller András

Bővebb információ: www.concertobudapest.hu

Forrás: Concerto Budapest