Beszélgetés a Kutatók Éjszakáján a Minden negyedik előadás kapcsán

A Manna Produkció a közeljövőben mutatja be a Minden negyedik című produkcióját a Radnóti Tesla Laborban. Az előadásban olyan nők történeteit osztják meg az alkotók, akiknek megszakadt a várandóssága, elveszítették meg sem született gyermeküket, vagy szembesültek közvetve, közvetetten ezekkel az eseményekkel, őrlődtek az egészségügyi útvesztőkben, vagy mélyen nyomot hagyó mondatokat kaptak nehéz helyzetekben. A Kutatók Éjszakája online programjának keretében 27-én este 18 órakor Csábi Anna rendező, Földes Eszter színésznő, Gáspár Anna produkciós vezető és Pintér Ilona gyásztanácsadó beszélgetnek a perinatális gyász színpadi megfogalmazhatóságáról.

© Kállai-Tóth Anett

A Minden negyedik című előadás témája a perinatális gyász, melyről oly keveset beszélünk és amiről kimondhatjuk, hogy keveset tud róla a társadalom egésze. Nemzetközi statisztikák alapján minden negyedik nő életében egyszer megtapasztalja azt a fájdalmas érzést, ami a várandóssága megszakadását, a meg sem született vagy az éppen csak világra jött gyermeke elveszítését kíséri. Ezután meg kell küzdenie ezzel a helyzettel és a gyásszal, amiről nem beszél, vagy ha igen, akkor azzal nehezen szembesül a környezete.

Az előadás alkotói közül Csábi Anna rendező, Földes Eszter színésznő, és Gáspár Anna produkciós vezető beszélgetnek Pintér Ilona gyásztanácsadóval a Kutatók Éjszakája programsorozat keretében. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem szervezésében rendezésre kerülő, november 27-én pénteken 18:00-kor kezdődő beszélgetésben az előadásban érintett témák színpadra alkalmazásáról lesz szó, arról, hogy kiknek és kikről szól majd ez a darab.

Csábi Anna színésznő és rendező, érintettsége okán fogott neki egy olyan darab megírásának, mely ezeknek a „negyedik” nőknek a történeteit meséli el. Földes Eszter színésznő többek között azért vállalt szerepet az előadásban, mert fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást ebben a témában, és számára is nagy jelentőséggel bír, hogy kimondhatóvá válnak az olykor kimondhatatlan mondatok. Pintér Ilona gyásztanácsadó és dúla évek óta vezet vendégbaba csoportokat, ahol kifejezetten az elvesztett embriók, magzatok és babák történetének – sokszor családi – feldolgozásával foglalkoznak. A készülő előadás kapcsán főként az érzékenyítést érzi fontosnak, hogy azok is látni fogják, akik nem közvetlenül érintettek, de mégis rányitja erre az élethelyzetre a nézők szemét és lelkét. Gáspár Anna az előadás produkciós vezetője, színésznője moderálja a beszélgetést, aki dúlaként jelenleg perinatális szaktanácsadónak tanul az ELTE-n.

A beszélgetés megtekintéséhez regisztrálni kell az eseményre november 26-a 12:00-áig a Kutatók Éjszakája weboldalán, az esemény linkjénél: https://kutatokejszakaja.hu/event/minden-negyedik

A Minden negyedik című produkciót Csábi Anna, Marosvásárhelyen végzett színházrendező álmodta színpadra két éves kutatómunka után a Manna Produkció segítségével. A szövegkönyvet is ő állította össze, vallomások, versek, saját élmények alapján. Az előadás során több korosztály, és jellegzetes női karakter osztja meg velünk legmélyebb titkát. A színpadon Fullajtár Andrea, Földes Eszter, Tordai Teri, Szegvári Júlia, Sebők Maya és Gáspár Anna mesélnek női történeteket, nem csak nőknek. Az előadás bemutatóját novemberre tervezték az alkotók, ami sajnos nem tudott megvalósulni, azonban a közeljövőben biztosan bemutatják a Radnóti Tesla Laborban.

Az esemény megtalálható a Manna Facebook oldalán:

https://www.facebook.com/events/390460229060428?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22surface%22%2C%22surface%22%3A%22edit_dialog%22%7D]%7D