„Mindenkiben ott él egy kicsi hős” – November végén kapható Guessous Mesi új lemeze

Az egyedi hangzásvilágáról ismert Guessous Mesi, Junior Prima díjas énekesnő új lemezzel jelentkezik, amely már november végén kapható lesz Átváltozás – Sorsok & Dalok címmel. Mesi és zenésztársai igaz történeteket, valós emberi sorsokat mutatnak be a dalanyagon keresztül, mely beszélgetések alapján született. Egy izgalmas fúziós zenei világ tárja ki kapuit, melyben a könnyűzenei, népzenei, jazz és klasszikus zenei megoldások szinte észrevétlenül fonódnak össze és azok minden egyes dalt egyedi köntösbe öltöztetnek. Ezt a zenei sokszínűséget a különböző stílusokban jártas magyar, török és marokkói művészek önálló alkotói munkája teszi hitelessé és teljessé; hallgatva a dalokat sorsok, kultúrák, zenei stílusok egymást gazdagító szövetében találjuk magunkat.

Guessous Mesi © Raffay Zsófi

A Tom-Tom Records gondozásában megjelenő album nagy része (13 dal) egy rendhagyó alkotási folyamaton keresztül született: az énekesnő által készített és diktafonra felvett, több héten át zajló interjúsorozatok alapján. Peremhelyzetben élő gyermekek és felnőttek értékes belső gondolatai válnak zenévé Mesi és zenésztársai művészi megfogalmazásában. A dalok központi gondolata a pozitív irányú változás, átváltozás.

Az „Átváltozás-dalok” közül két dalt Mesi életének két meghatározó szakasza ihlette: gyerekkori betegségéből való felgyógyulása, valamint az anyává válás hatalmas élménye. A többi dalt a Cseppkő Gyermekotthon, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a MUS-E Magyarország valamint a közismertebb nevén „Pető Intézet” (Semmelweis Egyetem Pető András Gyakorló Általános Iskolája, Szakiskolája, Egységes Konduktív Pedagógiai Módszertani Intézménye és Kollégiuma) által megismert gyermekek és felnőttek sorsa ihlette, akik pozitív kisugárzásukkal, alázatukkal, lelki erejük nagyságával, életbölcsességeikkel példák lehetnek mindannyiunk számára.

Mindenkiben ott él egy kicsi hős, aki „megmozgat száz hegyet”, aki átváltozik pillangóvá, vagy Vasemberré, vagy csak egyszerűen képes a buktatókon önmagát és másokat is átsegíteni a Fennvalóba vetett bizalommal. Egy olyan „fényes szikra”, ami „nem parancsol és nem panaszol” és igazán szeret. Ez a „fényes szikra” ott lakozik mindannyiunkban.” – vallja az énekesnő.

A lemez a művész pályáján rendhagyó állomás. Egyrészről – az eddigi három, többnyelvű lemez után – ez az első, melyen csak magyarul énekel. Másik különlegessége pedig, hogy a népdalok mellett Mesi saját szövegei és dallamai is szerves részét képezik a zenei anyagnak, melyet a művésztársaival való közös alkotás tett igazán teljessé. Így a lemez egyfajta közös „játszótere” a népdalok anonimitásának és a bimbózó szerzői lét gyümölcseinek. 

Az üzenetre, amit Guessous Mesi és zenésztársai Átváltozás-dalaiban megkapunk, mindannyiunknak szüksége van. A tisztaságra, a reményre, a nyugalomra, a játékra… a változások pozitív üzenetére, a hitre, hogy mindenkiben ott a lehetőség és az ennek kihasználásához szükséges erő.” – L. Ritók Nóra Prima Primissima díjas pedagógus, művész, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője, az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.