100 felejthetetlen pillanat – Ezt a könyvet akár át is írhatod!

Szerző: Marity Mira

Imádom azokat a könyveket, amelyek kreativitásukkal aktivitásra kényszerítik az olvasót. Heike Faller – Valerio Vidali: 100 felejthetetlen pillanat című albuma pontosan ilyen. Nosztalgiázásra és továbbgondolásra készteti az embert, lehetővé téve azt, hogy akár saját gondolatait is lejegyezze a gyönyörűen illusztrált lapokra.

Nem csak száz van

Ha felidézzük a pozitív történéseket és kellemes élményeket, szerencsés esetben többszáz, több ezer is akad az életünkben. A szerzőpáros azonban pontosan száz pozitív pillanatra irányítja a fókuszt. Száz év, száz gondolat, száz kép. Ezek indítják be a képzettársítást, hívják elő az emlékeket, mosolyt csalnak az arcunkra és motiválnak a kellemes impulzusok felelevenítésére. A könyv arra késztet, hogy felidézzük azokat az eseményeket, helyeket és embereket, akik releváns hatással voltak az életünkre, és visszagondolva rájuk jóleső érzés tölt el minket. Olyanok vagyunk, mi, emberek, hogy a rossz dolgokat sokkal inkább megjegyezzük, a negatív hatásokat pedig sokkal több ideig „hurcoljuk” magunkkal. Itt az ideje, hogy csak a szépre és jóra emlékezzünk, és ezzel mintegy pozitív mentális tréningként alkalmazzuk ezt a gyönyörűen kivitelezett, nívós könyvet.

Remek gondolatok, pazar képek

Az album minden korszak egyszerű örömeit és súlyosabb konzekvenciáit mutatja be, egy szórakoztató és humoros időutazásként, különleges illusztrációkon keresztül. Mit tanultunk az életben? Mi az, ami rémlik 3 éves korunkból? Mikor ízlelted az első kávédat? 27 évesen még hallgattál az édesanyád tanácsaira? Valóra váltak az álmaid, mire betöltötted a 36-ot? Vajon te is konstatálod majd 61 évesen, hogy nagyobb lett az orrod és a füled? A legnagyobb meglepetés akkor ért, amikor fellapoztam a saját életkoromhoz tartozó oldalt, és olyan örökérvényű gondolatot (vagy aranyigazságot…?) olvastam ott, amitől könnybe lábadt a szemem: „Az életben két fontos erő hat ránk. A szüleink és a gyermekeink. Rád melyik hat inkább?”

Szabd személyre a könyvedet!

Az a csodálatos ebben a könyvben, hogy mindenki perszonalizálhatja magának. A felvetett gondolat saját életélményeket hoz elő, így az album mindenki számára különleges és egyedi lesz. Ami engem illet, rendhagyóan kisajátítottam az üresen álló helyeket és a tisztán maradt fehér lapokat. Ezekre ugyanis jegyzetelni lehet, sőt, ajánlott, és így mintegy egyéni memoárrá, sajátos naplóvá alakul át a könyv, megőrizvén ezzel a kincsnek számító emlékeket. Legyen ez a kiadvány interaktív, ne sajnáljunk beleírni, megválaszolni vagy átfogalmazni a kérdést. Lehet bele rajzolni, képeket vagy nyomtatott relikviákat ragasztani. A 100 felejthetetlen pillanat tovább működik az olvasó kezében, és önmagunknak vagy a szeretteinknek is sokat érő emlékkönyv válik belőle.

Ajándék a fa alá

Ez a könyv megható és gyönyörű ajándék lehet karácsonyra, de akár év végére is, születésnapra vagy később ballagásra. Minden apró gondolata gondolkodásra biztat. A nulladik évvel kezdődik: „Életedben először elmosolyodsz. Mások pedig visszamosolyognak rád.” Hogy van, hogy ezt a leckét elfelejtjük, ahogyan múlnak az évek egymás után? Ha pedig megérjük a 99 évet, zárógondolatként mindössze ennyit olvashatunk: „Mit tanultál életed során?” A szavakat kísérő képek ugyanolyan egyszerűek és szépek, mint az életleckék. Nekem Paul Gauguin színpompás és életigenlő festményeit juttatták az eszembe Valerio Vidali olasz grafikus és könyvillusztrátor rajzai.

Noha az egyik leginspirálóbb ajándék lehet ez a rendhagyó album, mégis sajnálni fogod kiadni a kezedből. Egyszerűsége, kedvessége és szépsége miatt nehéz megválni tőle. Csodálatos az is, hogy miként jött létre. A szerző, Heike Faller a Die Zeit magazin újságírója. Amikor megszületett két kis unokahúga, Paula és Lotta, az írónő látta őket, ahogy nap mint nap rácsodálkoznak a körülöttük lévő csodálatos világra. Ez inspirálta őt, hogy megírja a saját élményeiből fakadó, 100 felejthetetlen pillanatról szóló exkluzív kiadványt.

https://partvonal.hu/konyvek/100-felejthetetlen-pillanat/139485463