Művészeti kezdeményezés kéri a politikusok figyelmét a Gyermekek világnapján

2020. november 20-án a Gyermekek világnapján Olafur Eliasson művész arra kéri a politikusokat és döntéshozókat, hogy hallgassák meg a következő generációt. Az általa megálmodott Earth Speakr nyilvános művészeti kezdeményezés révén a gyermekek a bolygó jövőjével kapcsolatos üzenetekkel igyekeznek cselekvésre ösztönözni a döntéshozókat, és mindezt erősíteni a közösségi médiában a #ListenToTheFuture hashtaggel.

Közel 250 000 ember vett részt az Earth Speakr projektben, amely az Európai Unió Tanácsának 2020-as német elnökségének alkalmából idén júliusban indult el. A sokoldalú művészeti kezdeményezés célja – amely magába foglalja az alkalmazást és 25 nyelven elérhető weboldalt –, hogy bemutassa a gyermekek reményeit és félelmeit az éghajlatváltozással kapcsolatban, valamint elősegítse a generációk közötti párbeszédet.

2020. november 20-án a Gyermekek világnapján Olafur Eliasson művész arra kéri a politikusokat és döntéshozókat, hogy hallgassák meg a következő generációt. Az általa megálmodott Earth Speakr nyilvános művészeti kezdeményezés révén a gyermekek a bolygó jövőjével kapcsolatos üzenetekkel igyekeznek cselekvésre ösztönözni a döntéshozókat, és mindezt erősíteni a közösségi médiában a #ListenToTheFuture hashtaggel.

„A művészet és a kultúra teret és találkozási pontot biztosít a perspektívák összekapcsolására és megosztására, miközben ünnepli a sokszínűséget. Amikor az ember egy műalkotással találkozik, akkor úgy érezi, hogy meghallgatják, és elképzelései visszaköszönnek egy művészeti alkotás formájában. Számomra elengedhetetlen ez a kétirányúság. Az Earth Speakr egy művészeti kezdeményezés, amelyet olyan gyerekek készítettek, akik kreatívan fejezik ki magukat az éghajlattal és saját jövőjükkel kapcsolatban. Az alkotás arra kéri az érdeklődőket, hogy ismerjék meg ezeket a ragyogó, vicces és – nem meglepő módon – szívszorítóan őszinte üzeneteket.

A Gyermekek világnapja egy emlékeztető mindannyiunk számára, hogy megmutassuk a fiataloknak – és cselekvések által bizonyítsuk, – hogy egyszerű, reális nézeteik nemcsak aktuálisak, de nagyon fontos szerepet játszanak a jövőnk alakításában. Hiszen ők lesznek a jövő formálói! Elismerve a gyermekek jogairól szóló egyezményt – beleértve a gyermek jogát ahhoz, hogy hallassák hangjukat –, arra kérem a döntéshozó politikusokat, hogy mindent tegyenek meg, és nemcsak ma, hanem az év minden napján” – mondta Olafur Eliasson. 

Felszólalnak a gyermekek

70 ország gyermekei vettek részt az alkotás elkészítésében. A gondolataik anyanyelven történő megosztásával, és az alkalmazás kiterjesztett valóság funkcióját használva bárki láthatja ezeket az üzeneteket, amelyek kifejezik a gyermekek félelemeit, de megoldásokat és ötleteket is javasolnak.

„Helló, mondanom kell valamit. Kérem óvja meg a környezetet, különben nem lesz jövő. Nincs B bolygó és nincs B terv, ha nem csinálunk valamit. Köszönöm a segítséget” – mondja egy járda az ausztriai Kapfenbergben.

„Szeretném, ha az emberek kevesebb állatot ennének” – kéri egy fal az észtországi Tallinnban.

„Minden gyermek születésekor egy fát kellene ültetni” – javasolja egy falevél a portugáliai Leiriaban.

A Goethe Intézet és a német nagykövetségek a kezdetektől fogva támogatták a művészeti kezdeményezést, illetve több mint 108 Earth Speakr virtuális vagy személyes eseményt is rendeztek szerte az EU-ban, hogy a gyermekek első kézből vitathassák meg üzeneteiket a helyi politikusokkal. Az innovatív együttműködők és partnerek – a Dokk1, az Aarhus Public Libraries (Dánia), a TBA21, Academy Ocean Space (Olaszország) kulturális intézményt, a World Clean Up Day és a EIT Climate-KIC’s Young Innovators’ Climathons – sikeresen bevonták az Earth Speakr kezdeményezést a környezettudatos tevékenységeikbe.

Az Earth Speakr projektet a Német Külügyminisztérium finanszírozza és a Goethe Intézettel együttműködve valósítja meg. Az alkalmazás a Google Playről vagy az App Store-ból tölthető le, további információ pedig a https://earthspeakr.art/hu/ weboldalon található.

Az Earth Speakr Magyarországon

„Az Earth Speakr üzenetéhez hasonlóan mi is úgy gondoljuk, hogy a gyermekek nemcsak a jelent, hanem a jövőt képviselik, és a döntéshozóknak hallgatniuk kell rájuk! A környezet, ahol élünk és élni fogunk ne menjen helyrehozhatatlanul tönkre a környezetszennyezés, az élőhelyek elpusztulása, a tömeges kihalás és az éghajlatváltozás miatt. Az Earth Speakr könnyen használható, ugyanakkor nagyon erőteljes platformot kínál a gyerekeknek, hogy hallassák hangjukat, elmondhassák véleményüket és hangsúlyozzák üzeneteiket. A Föld szenved, a gyerekek felszólalnak, de vajon a felnőttek meghallják-e mindezt?” – mondta Amy (17) és Ella (15) a Kids Against Plastic alapítói.

„Különleges programmal készült idén  a Debreceni Német Kulturális Fórum a Gyermekek Világnapjára. Egy online workshopot fogunk tartani, ahol a gyerekek választ kapnak a polgármestertől a környezetvédelemre vonatkozó kérdéseikre, melyeket az Earth Speakr alkalmazáson keresztül osztottak meg. November 20-án további online eseményeket is tervezünk – kerekasztal-beszélgetést  a város környezetvédelmi képviselőivel, valamint egy webináriumot  a budapesti Goethe Intézet szervezésében, amin a középiskolás diákok megvitatják a környezetvédelem fontosságát. A rendezvény célja, hogy párbeszédet indítsunk a jövőnkről, és legfőképp a gyerekek jövőjéről” – tette hozzá a Debreceni Német Kulturális Fórum.

Olafur Eliasson a TED Countdown októberi eseményén bemutatta az Earth Speakr kezdeményezést Al Gore klímaaktivista, illetve Jadon Smith zenész, színész mellett, majd Magyarországon a TEDxDanubia konferencián is streamelték a gyerekek üzeneteit. A Deutsches Kulturforum Debrecen virtuális és személyes eseményeket szervezett, hogy a kezdeményezést eljuttassa a gyermekekhez. Emellett létrejött az Earth Speakr 25 nyelven elérhető ingyenes eszköztára, hogy múzeumokban, könyvtárakban és tantermekben tovább inspirálják a gyermekeket a bolygó megóvása érdekében.

Országos részvétel

Magyarországon eddig 11 városból érkeztek Earth Speakr üzenetek, Debrecentől Bükig, Szigetvártól Egerig. Ezekben kifejezték aggodalmukat, megosztották kreatív ötleteiket, vagy éppen támogatták az olyan nemzetközi környezetvédelmi napokat, mint a World Cleanup Day, vagy a Global Climate Strike. Hazánkban a gyerekek leginkább a Város, az Állatok és a Jövő kategóriák alatt helyezték el üzeneteiket. A helyi környezetet animáló egyedi üzenetekkel az alkotás a hiperlokális nézőpontok globális képét tárja fel, egyesítve a művészeti kezdeményezés eszközeivel.

„Sziasztok, én egy bicikli vagyok, és azt szeretném tőletek kérni, hogy ha tudtok, akkor ne az autót, hanem engem válasszatok, mert ezzel tudjuk csökkenteni a károsanyag-kibocsátást”kérte egy kerékpár Debrecenben.

„Mentsük meg az állatokat!”kérte egy kutya Mátészalkán.

Fedezd fel az AR Loud Speakr-eket személyesen vagy online

Az alkotás interaktív weboldalán a felnőttek is terjeszthetik az üzeneteket egy Loud Speakr létrehozásával – a kiterjesztett valósággal készített üzenetek gyűjteményével. A Loud Speakr-ek létrehozásuk után online megoszthatók és elhelyezhetők a virtuális világtérképen – nyilvános tereken, parkokban, politikai épületek előtt –, amelyeket az Earth Speakr alkalmazás segítségével a valóságban is fel lehet fedezni.

Jelenleg több mint 580 Loud Speakr van hazánk térképén, olyan jelentős helyeken is, mint az Országház. 

Részvétel

A gyerekeknek Earth Speakr üzeneteket kell készíteni és lehetőség szerint, minél több barátot, ismerőst meghívni a projektbe. Ezeket az üzeneteket a felnőttek, a döntéshozók, a változásokért felelős személyek és a globális vezetők megnézik, és üzenetcsoportokat – úgynevezett Loud Speakrek gyűjteményeket – alkotva megoszthatják másokkal is. Eliasson abban bízik, hogy a politikusok nem csupán elolvassák a gyerekek üzeneteit, hanem az általuk fontosnak vélt témákat napirendre is tűzik. A weboldalon elérhető eszközkészletek segítségével különféle érdekes programokat szervezhetnek, cél, hogy beépítsék az Earth Speakr-t a programjaik közé és szakítsanak egy kis időt az alkotásban való részvételre.

További információ a https://earthspeakr.art/hu/vegyel-reszt-te-is oldalon olvasható.

Olafur Eliassonról

Olafur Eliasson (sz. 1967) dán–izlandi művész, aki szobrászattal, festészettel, fényképészettel, filmkészítéssel, installációkkal és digitális médiával foglalkozik. Művészetét az érzékelés, a mozgás, a megtestesült élmények és az ön- és közösségtudat iránti érdeklődés határozza meg. Alkotásait nem csupán múzeumokba és galériákba szánja: építészeti projektekkel, társadalmi kezdeményezésekkel, művészeti oktatással, politikai tevékenységgel és klímavédelmi programokkal is megszólítja közönségét. Eliasson nemzetközileg ismert nyilvános installációiról, amelyek kihívással tekintenek környezetünk érzékelése és együttes megteremtése felé. 2003-ban a londoni Tate Modern Múzeum turbinacsarnokában mutatta be The weather project (Az időjárás projekt) installációját, egy izzó Napot, amelyet köd borított. 2008-ban négy kiterjedt mesterséges vízesést épített a Manhattan és a Brooklyn partjai mentén A New York City Vízesés néven. Felismerte azt is, hogy a művészet miként képes befolyásolni az éghajlatváltozást: az Ice Watch installáció keretében szabadon lebegő jégtömböket hozatott 2014-ben Koppenhágába, 2015-ben Párizsba és 2018-ban Londonba, ahol az emberek megérinthették a grönlandi jeget, rámutatva annak törékenységére, ahogy a tömbök a közönség szeme előtt olvadnak el.

2019-ben az UNDP jószolgálati nagykövetévé nevezték ki a klímavédelem és a fenntarthatósági célok ügyében.

A berlini székhelyű Studio Olafur Eliasson csapatát kézművesek, építészek, levéltárosok, kutatók, ügyintézők, szakácsok, művészettörténészek és technikusok alkotják.

www.olafureliasson.net

Az Európa 2020 Tanács német elnökségéről

Az Európai Unió Tanácsának német elnökségéről és a kulturális programról a www.eu2020.de oldalon találhat információkat.

A Goethe Intézetről

A Goethe Intézet a Német Szövetségi Köztársaság által létrehozott, 98 országban aktív kulturális intézményhálózat. 157 világszerte megtalálható irodája révén támogatja a német nyelv megismerését és ösztönzi a nemzetközi kulturális együttműködést, bemutatva a kortárs Németországot. A számos országban megtalálható Goethe Intézet világszerte több mint 1000 kapcsolattartási ponttal rendelkezik. További információ: www.goethe.de/EU2020