Zárt múzeum, nyitott tartalom 2.0.

A kényszerű bezárás idejére a PIM professzionális online közvetítésekkel, virtuális tárlatokban zajló múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, valamint játékos, interaktív webes felületekkel készül.

A járványügyi helyzetre való tekintettel november 11-étől a Petőfi Irodalmi Múzeum is zárva tart, a kiállítások határozatlan ideig nem látogathatók. A zárt ajtók mögött azonban továbbra sem áll le a múzeumi élet, és hogy ezt a külvilággal is megosszák, a PIM idén immár másodszorra költözik át az online térbe.

Professzionális közvetítések

Az év végére tervezett programok egy részét a múzeum a Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán közvetíti három kamerás, professzionális felvétel mellett, hogy a nézők a képernyő túloldaláról is a lehető leginkább a helyszínen érezhessék magukat. November 30-án Kosztolányi nyomdokain olvassuk Trianont és ismerkedünk meg az igazi Édes Annákkal, avagy a cselédek egykori helyzetével; december 1-jén Juhász Anna POP-sorozatának vendége az új kötettel jelentkező Kepes András; december 7-én pedig karácsonyi költészeti virrasztáson vehetünk részt Lackfi Jánossal és más kortárs szerzők verseivel.

A PIM Esti Extra eseménysorozat szintén online valósul meg: az ősszel nyílt Kosztolányi/Édes Anna- és Székely Aladár-kiállításokba muzeológus és irodalomtörténész kollégák, valamint meghívott vendégek látogatnak el, hogy újszerű nézőpontokból nyújtsanak izgalmas adalékokat az egyes tárlatokhoz, legyen az egy beszélgetés vagy felolvasás formájában.

Interaktív online felületek

A PIM múzeumpedagógusai a pedagógusok és diákok részére dolgoztak ki olyan innovatív online eszköztárakat, melyek ingyenesen és hatékonyan hasznosíthatók a közoktatásban – akár otthonról is. Foglalkozásaikon a tanulókkal állandó dialógusban állva vezetik őket végig a múzeum háromdimenziós virtuális tárlataiban és irodalmi sétáin, és erednek például Petőfi Sándor, Csáth Géza, A Pál utcai fiúk vagy – hamarosan – Édes Anna nyomába. Az elérhető tartalmak bővülése mellett a már meglévő, a ThingLink platformján egyénileg is bejárható felületeiket is folyamatosan fejlesztik.

Az Akarsz-e játszani? címmel indult webes felület a Petőfi Sándor- és egykori Arany János-kiállításokban található, játékos interaktív állomásokat kelti új életre: a nagy népszerűségnek örvendő, önállóan is jól működő alkalmazások segítségével összemérhetjük a szókincsüket Arany Jánosével, akinek verssoraiból saját „emoji rappet” is létrehozhatunk, vagy akár a japántól a perzsa fordításig megismerhetjük a világ Petőfi-kiadásait.

A PIM és öt másik nagy múltú közgyűjtemény összefogásában Kapocs néven jött létre egy bárki számára elérhető, egyedülálló virtuális tárlat. Az egyes gyűjteményi anyagokat, rejtett kincseket a ThingLink segítségével összefüggésrendszerben bemutató oktatási projektben részt vett a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Nemzeti Levéltár is. A különböző témaköröket feldolgozó Kapocs tematikus csomópontja 1848. március 15-e, melyhez kapcsolódóan a PIM és a Magyar Nemzeti Múzeum közösen tart online múzeumpedagógiai foglalkozásokat.

A PIM mindenkit vár online és visszavár offline – aktuális közvetítéseikről, foglalkozásaikról, illetve az újra nyitással kapcsolatosan honlapjukon és Facebook-oldalukon tájékoztatják a közönséget. Emellett Instagram-oldalukon, Youtube– és Spotify-csatornájukon is rendszeresen jelentkeznek digitális tartalmakkal: egyedülálló archív felvételek, podcastek és live streamek, valamint múzeumi kulisszatitkok várnak az érdeklődőkre.

pim.hu

facebook.com/PIM.Irodalmi.Muzeum

instagram.com/petofiirodalmimuzeum

youtube.com/PetőfiIrodalmiMúzeum-PIM

,