Rendhagyó formában mutatja be a ma múzeumi trendjeit és kihívásait a MuseumDigit 2020 konferencia

A Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja (OMMIK) november 26-27-én rendezi meg a MuseumDigit konferenciát, ami a vírushelyzethez alkalmazkodva rendkívüli formát ölt: az előadások online, egy virtuális kiállítási térben lesznek láthatók és mindenki számára ingyenesen elérhetők. 

Az MNM OMMIK éves szakmai konferenciája, a MuseumDigit válaszul a pandémia kihívásaira idén megújul. A már hagyománnyá vált esemény elhagyja a Magyar Nemzeti Múzeum patinás termeit, és – ahogy a mottónk üzeni- ÚJ DIMENZIÓBA LÉP.  

Az új dimenzió egy képzeletbeli, tágas virtuális tér, ahol szabadon barangolhatnak az érdeklődők a négy tematikus pavilon között, és tértől és időtől függetlenül nézhetik meg ingyenesen a több mint harminc előadást 2020. november 26-án és 27-én. Az előadások a konferencia után még két hétig lesznek elérhetők. Regisztrálni a MuseumDigit oldalán lehet ITT.

A MuseumDigit 2020 azonban nemcsak formájában, hanem tartalmában is sok izgalmat tartogat. A hazai előadók mellett széles nemzetközi kitekintést adunk. Ausztráliától, Európán át az Egyesült Államokig jelentkeztek be a múzeumi világ elismert szakemberei, hogy előre rögzített videók formájában megosszák gondolataikat 21. század múzeumát formáló trendekről, kihívásokról. 

A témák között természetesen idén is hangsúlyos szerepet kap a digitalizálás, a hazai a gyűjteményi digitalizáció és digitális oktatás fejlesztései és a digitális technológia legizgalmasabb újításai. A tavalyi évhez hasonlóan a MuseumDigiten kiemelten fontos a múzeumok szerepvállalása és helye a társadalomban: mit tesznek, tehetnek a múzeumok az esélyegyenlőségért, a klímavédelemért, amikről újszerű, sokoldalú megközelítésben hallhatunk. Külön blokkot – „2020, a katalizátor” – szentelünk a múzeumokat világszerte súlyosan érintő vírusjárvány hatásainak: megismerhetjük a pandémia hatására alkotott sikeres stratégiákat és lehetséges jövőbeli múzeumi modelleket, a bevált online kommunikációs technikákat, ahogy azt is, hogyan alakíthatjuk át kiállítótermeinket és szolgáltatásainkat az új egészségügyi elvárásoknak megfelelően úgy, hogy eközben a látogató mélyebb, gazdagabb élményt szerezzen. A részletes program és az előadók listája itt olvasható.

Az innovatív gyakorlatok és inspiráló példák reményeink szerint ötleteket adnak a hazai kollégáknak ahhoz, hogy merjenek, tudjanak változtatni, kísérletezni, újba belevágni. Ezért a részvétel ingyenes és minden idegennyelvű előadást magyar felirattal is elérhetővé teszünk.

Bár sajnos le kell mondanunk a személyes találkozások öröméről, a szakmai párbeszédet virtuálisan is szeretnénk folytatni. Ezért a hazai múzeumi élet aktualitásait élő beszélgetéseken beszélik meg a terület szakemberei a nézők részvételével a konferencia két napján. Az élő Zoom beszélgetések témái: KDS 2.0; Vidéki múzeumok a pandémia idején; Múzeumok és klímaakció; Múzemok hangja: kommunikáció és márkaépítés. A beszélgetések pontos időpontja és elérhetősége a „Program” menüpont alatt található.

A MuseumDigitről

Az MNM OMMIK 2013 óta rendezi meg éves konferenciáját, a MuseumDigitet, ezzel megszólítva a régió és a hazai múzeumi szakma képviselőit, döntéshozóit, a közgyűjteményekben és kulturális örökségvédelemben dolgozó szakembereket, a jövő muzeológusait és a múzeumok működését támogató fejlesztőcégeket és szolgáltatókat. A MuseumDigit átfogó képet nyújt a múzeumi világ aktuális kérdéseiről, meghatározó trendjeiről. 

Találkozzunk virtuálisan is:

museumdigit.hu

ommik.hu

facebook.com/muzeummost/

twitter.com/MuseumDigit

MuseumDigit a YouTube-on

Press Kit

https://drive.google.com/drive/folders/1AAeqrPLTU1oWy_HBFWOavi6cTrgxG7ZU?usp=sharing

Az OMMIK-ról

A Magyar Nemzeti Múzeum OMMIK főosztálya a hazai közgyűjteményi digitalizálás egyik motorja, az egyetlen átfogó múzeumi statisztikai adatbázissal, módszertani e-learning kurzusokkal és szakmai webináriumokkal segíti a szakma tájékozódását, digitális kompetenciafejlesztését. Emellett közvetít a nemzetközi és a hazai múzeumi világ között, információkat nyújt a nemzetközi trendekről, jó gyakorlatokról, a külföldi érdeklődőknek pedig átfogó képet ad a hazai intézményrendszerről.

Az OMMIK szakmai szolgáltatásai:

MuzeumStat –a magyar múzeumok komplex adatbázisa

MuseuMap– a múzeumi ágazat aggregációs portálja

MuseumDigit– a régió kiemelt szakmai konferenciája

MuzeumInfo– saját szervezésű workshopok, tréningek rendezvénysorozata

MuseumLearning – a múzeumi szakma e-learning képzési rendszere

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum