Erdélyi fiatalokkal forgatott koncertfilmet Molnár Levente

Nemzeti összetartozás címmel forgattak filmet az idei ARTSTART4U Mesterkurzuson, amelyet Molnár Levente által vezetett egyesületek – az Művészeti Alap Értetek és a Class Értékeink Egyesület – ötödik alkalommal rendeztek meg Székelyföldön, a Vámszer Géza Művészeti Népiskolával közösen. Bethlen Gábor Alapból megvalósult film a szintén évek óta hagyományos Hazulról Hazaiaknak koncert online változata, amely idén a járványügyi intézkedések miatt nem tudott megvalósulni.

© ARTSTART4U Egyesületek

A Nemzeti összetartozás koncertfilm közreműködői azok a fiatalok, akik a felvételeket megelőzően 10 napon át vettek részt a mesterkurzus óráin. A program sokszínű, nagy magyar zeneszerzőink, így Bartók, Kodály és Liszt alkotásai, valamint a komolyzene számos kiemelkedő alakjának művei is felcsendülnek, zongorán, fuvolán, hegedűn és természetesen dalok, operaáriák is megtalálhatók az „online hangverseny” műsorában.

© ARTSTART4U Egyesületek

„Nagyon örülök, hogy idén is meg tudtuk szervezni a kurzust, különösen nagy szüksége volt erre a fiataloknak, akik hosszú ideig csak webkamerán vagy telefonon keresztül tudtak zenetanáraikkal értekezni. Biztosan senkinek sem könnyű, de zenét tanulni személyes találkozás nélkül különösen nehéz. A Nemzeti összetartozás koncertfilm egyszerre igyekszik pótolni a Hazulról Hazaiaknak Gálakoncertet, és a mesterkurzust lezáró vizsgakoncertet. Hiszünk abban, hogy a gyakorlati élmények sokat lendítenek a tehetségeken, most egy forgatás folyamatát is megtapasztalhatták. Csodálatos, hogy 100 év elteltével, ebben az évben is magyar szívvel muzsikálhattak tehetségeink. Ahol magyar kultúra van, ott magyarság is van. Az eredménnyel pedig egyszerre adhatunk nekik és a közönségnek is némi lelki táplálékot ezekben a nem mindennapi időkben.” – nyilatkozta Molnár Levente, Liszt-díjas operaénekes, az egyesületek elnöke.

© ARTSTART4U Egyesületek

A felvételek helyszíne a Gyimesi Skanzen és Panzió volt, így a zene mellett az nézők az erdélyi tájak szépségében is gyönyörködhetnek.