Zrínyi Miklós ravatala fölött – Élő történelem a virtuális térben – filmbemutató

1664. november 18-án vadászbalesetben elhunyt a magyar történelem egyik legnagyobb alakja, a költő Zrínyi Miklós. Halálát a mai napig számos kérdés övezi, végtisztességének rítusáról pedig igencsak kevés forrás maradt az utókorra. A Zrínyi Miklós ravatala fölött című, élő interpretációs rövidfilm betekintést enged a 17. századi főnemesi végtisztességet övező rítusokba, viselettörténetbe, de még a gasztronómiába is!

A film bemutatóját megelőző szakmai beszélgetés alkalmával az érdeklődők betekinthetnek a forgatás kulisszái mögé, feltehetik kérdéseiket az élő interpretáció módszertanával kapcsolatban, valamint megtudhatják azt, hogy mitől marad hiteles a történelmi újrajátszás.

A film az Élő történelem másként – múzeumok a virtuális térben c. mintaprogram kereteiben készült,  Bárány Dániel és Bárány Krisztián rendezésében készítette a Filmever Stúdió.
Partnerek: Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma, a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium, Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság. Önkénteseink: Cserépyné Varga Mária, Remeczki Imre. 

A filmbemutató időpontja: 2020.11.18. 18:00

A beszélgetés résztvevői:

Moderátor: Bódai Dalma, Az Ars et Virtus. Horvátország-Magyarország. 800 éves közös örökség c. kiállítás projektmenedzsere

Dr. Bereczki Ibolya, ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Zay Orsolya, régész, történész, reenactor. Bethlen Gábor Hagyományőrség

Bárány Krisztián, rendező, Filmever Stúdió

Dr. Szvitek Róbert, történész, szakmuzeológus. Az Ars et Virtus. Horvátország-Magyarország. 800 éves közös örökség c. kiállítás társkurátora  

A járványügyi helyzetre való tekintettel a beszélgetés a Magyar Nemzeti Múzeum Facebook oldalán élő közvetítésben zajlik itt!

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum