„Jaj, megáll a világ, ha mi leállunk” – Zenés közösségi híradó a Kartali Asszonykórustól az OFF-Biennále online eseményén

Röviddel a koronavírus 2020. márciusi első hulláma előtt, Alicja Rogalska, Londonban élő lengyel képzőművész, Erdődi Katalin kurátor és Annus Réka népdalénekes a Kartali Asszonykórussal dolgoztak együtt a Pest megyei nagyközségben, az OFF-Biennále részeként megvalósuló HÍRDALCSOKOR című projekten.

© Horváth Árpád

HÍRDALCSOKOR Magyarország gazdag népi, elsősorban népzenei hagyományából merít és különböző generációkhoz tartozó nők tapasztalatain keresztül beszél a vidéki élet kihívásairól. A kórustagok a közösen átköltött népdalok segítségével mesélnek politikai és társadalmi rendszerváltásokról, valamint a falusi életmód terén bekövetkezett változásokról, amelyben az egyetlen állandó tényező számukra a mindennapos kemény munka valósága, amelyet éleslátóan és humorral énekelnek meg. A HÍRDALCSOKOR a hagyományos Galga-menti dalokat mai szövegekkel párosítja, a személyes élettörténeteket a közösségibb, például a falu jövőjét érintő kérdésekkel fűzve össze. A projekt ahelyett, hogy a népdalokat a kulturális örökség „érinthetetlen”, pusztán megőrzésre szánt részének tartaná, az átköltés elterjedt népi gyakorlatához nyúlik vissza, hogy a dalszövegek az azt éneklők aktuális helyzetéről és jelen érzéseiről tudósítsanak.

Örömmel adjuk közre a kétnapos workshop alatt, Kartal különböző helyszínein forgatott dalcsokrot. A videomunka mellett a projekt része lesz egy, a jövő évi OFF-Biennále keretében tervezett kiállítás és kiadvány, valamint köztéren megvalósuló performanszok is.

HÍRDALCSOKOR: Online premier, beszélgetés az alkotókkal és előadás
2020. november 14. szombat, 18.00 CET / 17.00 UK

18.00 Online premier: HÍRDALCSOKOR, Alicja Rogalska képzőművész új videómunkája, amelyet Erdődi Katalinnal, Annus Rékával és a Kartali Asszonykórussal együttműködésben készített.

18.15 Beszélgetés az alkotókkal és a kórus tagjaival, moderátor: Erőss Nikolett (OFF-Biennále)

19.00 Tomasz Rakowski antropológus előadása: Stages of Solidarity. Building, Working, and Meeting in Central Europe’s Villages Since Late Socialism (A szolidaritás színterei: Kaláka, közösségi munka és élet Közép-Európa falvaiban a késő szocializmus óta). Az előadást rövid, mindenki számára nyitott beszélgetés követi.

Online esemény (Zoom és Youtube élőadás) angol nyelven
FB esemény: https://www.facebook.com/events/770962410170201

A Zoom-esemény és a Youtube-élőadás linkjeit az OFF-Biennále honlapján és a Facebook-eseményben november 14-én fogjuk megosztani.

Amennyiben a linkeket emailben szeretné megkapni, kérjük, itt regisztráljon: registration@offbiennale.hu