Elmarad a Hazám-díjhoz kapcsolódó megemlékezés a Fiumei úti temetőben

Korábban már közzétettük, hogy idén huszadik alkalommal ítélték oda a Hazám-díjat, ám az ünnepélyes díjkiosztóra a fokozódó járványveszély miatt későbbi időpontban kerül sor.

A Hazám-díj 2020 díjazottjai: Csákányi Eszter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Fodor Tamás Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a Stúdió K Színház igazgatója, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ladik Katalin József Attila-díjas, Babérkoszorú-díjas és Lennon Ono-békedíjas költő, színművész. Lovász László Széchenyi-nagydíjas, Bolyai-nagydíjas, valamint Bolyai János alkotói díjas és Wolf-díjas matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke. Spiró György Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, irodalomtörténész és műfordító; a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, az irodalomtudományok kandidátusa, habilitált egyetemi docens. Szelényi Iván Széchenyi-díjas szociológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Tarr Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró.

A november 9-én bejelentett kormányzati szigorítások miatt ugyancsak elmarad a 2020. november 14-én 11 órára tervezett esemény, amelyen a korábbi hagyományokat megőrizve a kuratórium tagjai a díjazottakkal közösen virágot helyeztek volna el József Attila sírjánál a Fiumei úti temetőben. A megemlékezésen Galkó Balázs színművész működött volna közre.

Az ünnepélyes díjátadó időpontjáról a járványt követően adunk tájékoztatást.

2020. november 9.

Vámos Tibor
Hazám-díj Kuratóriumának elnöke

Kocsis András Sándor
XXI. Század Társaság elnöke