STELLA tánc és technológia programsorozat

2020-ban először kerül megrendezésre a STELLA (Somatic TEch Live LAb) elnevezésű projekt programsorozata a Trafóban, melynek fókuszában a tánc és a digitális technológiák területének keresztezése áll. Az esemény keretében előadások, installáció, mini konferencia és különböző workshopok várják az érdeklődőket.

STELLA © Gombos Zsolt

A STELLA (Somatic Tech Live Lab) a Ziggurat Project összművészeti társulat által kezdeményezett hosszútávú projekt, melynek célja a mozgás és a technológia területén működő szakemberek (előadóművészet, vizuális és média művészet és technológia) együttműködésének elősegítése a visegrádi régióban.

A projekt részeként 2020. november 7-9. között kerül megrendezésre az első tánc és technológia programsorozat, amely minden olyan érdeklődőnek szól, aki kíváncsi, hogyan alkalmazhatóak napjaink új technológiái (pl. virtuális valóság, interaktív technológiák, kiterjesztett valóság) a mozgásművészetben.

November 9-én 19 órától egy dupla est keretében két előadást is láthat a közönség.

ZIGGURAT PROJECT: LÉGSZÜKSÉGLET

A Légszükségletet a szabadtüdős merülés inspirálta. Az előadásban közösen lélegzünk, ugyanakkor mély lélegzeteink figyelmünket a saját testünkre, szellemünkre fordítják. Együtt merülünk a térbe.

Az érzéki tapasztalást interaktív technológia segíti: fény szenzorokra reagáló LED lámpák, viselhető elektronika, interaktív fény és hang design. A táncosok közöttünk, felettünk, karnyújtásnyira mozognak … különböző perspektívákból látjuk őket. Nem csupán a szemnek szól ez a táncelőadás, inkább egy közös merülés élmény a flow különböző állapotaival, súlytalansággal, adrenalinnal, narkotikus állapottal, függőséggel és a levegő mindent elsöprő szükségletével.

LÉGSZÜKSÉGLET TRAILER:

SOMLÓ DÁVID: MANDALA

Az előadás egyszerre közösségi koreográfia, a résztvevőt átölelő hang kompozíció és bensőséges meditáció egy üres színházi térben. Arra keresi a választ, hogy miként létezünk és létesítünk kapcsolatot, amikor nem maradt más csak sétálni és hallgatni. Az előadást a résztevő nézők egy lassan kibontakozó folyamat során együtt teremtik meg, a darab zenéjét mozgatható hangszórókon, különböző útvonalak mentén a térben hordozva.

Mandala © Ursika Boljkovac

Az előadások mellett egy konferencia is szerepel a programban, november 8-án 17 órától, amely online is látogatható lesz, az alábbi Zoom linken: https://us02web.zoom.us/j/87094624086

A konferencián résztvevők magyar és nemzetközi művészek, menedzserek esettanulmányait hallgathatják meg, valamint egy kerekasztal-beszélgetést a tánc&tech együttműködések közönségfejlesztő és innovációs lehetőségeiről. A program előtt a Trafó Klubba személyesen ellátogatók számára 16 órától lehetőség nyílik egy interaktív installáció megtekintésére.

A programsorozat szervezője a Ziggurat Project budapesti társulat. Fő fókuszukban olyan interdiszciplináris tér-szenzitív előadások létrehozása áll, melyek a kortárstáncot más művészeti ágakat kapcsolják össze. Az elmúlt években a társulat olyan nemzetközi együttműködésekben vett részt, mint például a PLACCC Fesztivál Picture Projectje (HU, NO), a Visegrádi Alap előadóművészeti rezidenciája (HU/SK), az Art&Tech Days (SK), a Spotter Trip (A), vagy a Let me in Performing Arts Festival (DE).

STELLA tánc és technológia programsorozat
2020. november 07-09.
Trafó Kortárs Művészetek Háza

A projektről bővebben:http://zigguratproject.com/stella

Teljes program: http://zigguratproject.com/stella-program-budapest

A projekt a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósul meg.

Koprodukciós partner: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Támogató: Szlovák Intézet, Cseh Centrum, Summa Artium

Partnerek: Műhely Alapítvány, KristofLab

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza