Hazám-díj 2020: Csákányi Eszter, Tarr Béla és Spiró György is Hazám-díjas lett

Idén huszadik alkalommal ítélték oda a Hazám-díjat, ám az ünnepélyes díjkiosztóra a fokozódó járványveszély miatt későbbi időpontban kerül sor.

A Hazám-díjat a XXI. Század Társaság 2001október 31-én alapította értékőrző és értékteremtő életművek elismeréseként. A díj a tudományos, kulturális és művészeti életben ma az egyik legrangosabb elismerés.

díjat József Attila Hazám című szonettkoszorújának címéről nevezték el. Az elismerés minden évben novemberben, az első magyar köztársaság kikiáltásának napjára emlékezve, kerül átadásra hét kiváló személyiségnek.

A kuratórium tagjai:

Az idei díjazottak:

  • Csákányi Eszter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.
  • Fodor Tamás Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a Stúdió K Színház igazgatója, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 
  • Ladik Katalin József Attila-díjas, Babérkoszorú-díjas és Lennon Ono-békedíjas költő, színművész.
  • Lovász László Széchenyi-nagydíjas, Bolyai-nagydíjas, valamint Bolyai János alkotói díjas és Wolf-díjas matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke.
  • Spiró György Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, irodalomtörténész és műfordító; a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, az irodalomtudományok kandidátusa, habilitált egyetemi docens. 
  • Szelényi Iván Széchenyi-díjas szociológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 
  • Tarr Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró.

Az eddigi hagyományokat megőrizve a kuratórium tagjai a díjazottakkal közösen ebben az évben is virágot helyeznek el József Attila sírjánál a Fiumei úti temetőben, 2020. november 14-én 11 órakor. A megemlékezésen közreműködik Galkó Balázs színművész.

Az ünnepélyes díjátadó időpontjáról a járványt követően adnak tájékoztatást.

2020. november 6.

Vámos Tibor
Hazám-díj Kuratóriumának elnöke

Kocsis András Sándor
XXI. Század Társaság elnöke