Titkos kalendárium – Székesfehérvárról indul útnak a Fekete István munkásságát bemutató vándorkiállítás

Fekete István a magyar irodalom azon kevés szerzőinek egyike, aki műveinek tárgyaként szinte minden esetben a természetet és az állatvilágot választotta, az ember és természet kapcsolatát mutatta meg alkotásaiban. Írásaira egyedi hangvételük és örök érvényű tartalmuk mellett azért lenne fontos ismét nagyobb figyelmet fordítani, mert napjainkban fókuszba került a természetvédelem, fenntarthatóság témaköre, Fekete István művei pedig a természettel harmóniában való létezést és az állatok természetét mutatják be tökéletes élethűséggel, jól orientálva ezzel az olvasót. Bár az író műveinek egy része gyerekeknek szól, felnőttek számára is izgalmas olvasmány autentikus természetábrázolása miatt.

Fekete István író születésének 120. évfordulója alkalmából útnak induló tárlat egy hiánypótló irodalmi munkásságnak adózó megemlékezés az életművet gondozó Móra Kiadó részéről.

Az NKA támogatásával, Emőd Teréz kurátori munkájával megvalósuló kiállítás a művekhez igazodva a természetet, évszakokat, állatokat állítja középpontba. A tárlat anyagai között vadászattal kapcsolatos tárgyak, diafilmek, bábok, a szerző életével foglalkozó írások, az ajkai Városi Múzeum által rendelkezésünkre bocsátott igazolvány-másolatok, a győri Vaskakas Bábszínház Vuk-előadásának díszletmakettje, egy óriás társasjáték, valamint digitális fotóalbum várja az érdeklődőket.

A kiállítás kiváló alternatív-irodalomóra lehetőség iskolai csoportok számára, akik az óriás társasjátékkal feleleveníthetik és bővíthetik Fekete István műveivel kapcsolatos tudásukat, a kihívásokra vágyó egyéni látogatók pedig a kihelyezett idézetekből válogatva ismerkedhetnek az életművével.

A vándorkiállítás ünnepi megnyitója a székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban lesz 2020. november 3-án 10 órakor.

A kiállítást megnyitja Emőd Teréz kurátor, Kovács Zsanett a Móra Könyvkiadó marketingvezetője és Szilvási-Grund Helga a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója.

A Fekete István Vándorkiállítás ezen a helyszínen 2020. 11. 03. – 11. 27-ig ingyenesen megtekinthető egyéni és csoportos látogatóknak a könyvtár honlapján megadott időpontokban és feltételekkel:

,