Ősbemutató és kiállítás megnyitó a Vörösmarty Színházban

Részlet a Csendes-óceáni Színből: Nagy Péter, Ballér Bianka és Kádas József  

2020. október 31-én, Székesfehérváron, a Vörösmarty Színházban egy ősbemutató és a kiállítás megnyitója várja az érdeklődőket.

A Kossuth Kiadó gondozásában szeptember 9-én jelent meg Az ember tragédiája 2.0 könyv, amelynek Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál a szerzője. A Vörösmarty Színház a könyv alapján, a négy szerző és négy rendező – Szikora János, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Bagó Bertalan – közreműködésével állítja színpadra, a teljes társulat szereplésével Madách Imre tovább gondolt drámai költeményét.

Madách Imre drámai költeményét Az ember tragédiája 1. címmel mutatta be a Vörösmarty Színház 2018. december 1-jén fennállása óta első alkalommal, amelyet hasonlóan a mostanihoz a színház négy rendezője, Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Szikora János vitt színpadra: „Madách a XIX. század végén befejezte a nagy emberiség költeményét. De a történet nem ért véget. Minket az izgatott, vajon milyen alkut kötne ma az Úr Luciferrel és milyen történetekbe sodorta Ádámot és Évát a huszadik század. Felkérésünkre ennek nyomába eredt a mai magyar irodalmi élet négy kiváló személyisége, hogy kalauzunk legyen  ezen a kalandokban gazdag virtuális túrán.” – ez a gondolat indította el útján a madáchi mű folytatásának lehetőségét.

Májusban – bár még csak online – elkezdődött a munka. A négy íróval közösen tartotta meg a társulat az olvasópróbát, majd augusztus 3-án, már élőben, a Vörösmarty Színházban ismerkedtek a szövegekkel. Azóta gőzerővel próbált a négy rendező és az egész stáb, hogy Lucifer „új utakra” vezethesse az első emberpárt és a kedves publikumot: Picasso születésnapjára, a Titanic indulásának előestéjére, a ’30-as évek Nagyváradjára és Berlinjébe, a berlini fal leomlásáig, valamint a közeli jövőbe, egy csendes-óceáni szemétszigetre.

Négy író, négy rendező, egy társulat – folytatódik egy nagy gondolattal való viaskodás, amelynek terhét Madách vitte egy darabig, és amit mi most fölvettünk: rákérdezni a teremtés értelmére.

Az előadásban közreműködik: Andrássy Máté, Ballér Bianka, Derzsi János, Egyed Attila, Gáspár Sándor, Imre Krisztián, Juhász Illés, Kádas József, Kelemen István, Keller János, Kerkay Rita, Kiss Diána Magdolna, Kovács Tamás, Kozáry Ferenc, Kricsár Kamill, Krisztik Csaba, Kuna Károly, Ladányi Júlia, Molnár G. Nóra, Nagy Péter, Pálya Pompónia, Rovó Tamás, Sarádi Zsolt, Sághy Tamás, Tóth Ildikó, Trokán Péter, Váradi Eszter Sára, Varga Gabriella, Varga Lili, Varga Mária, valamint Cseh László, Horváth Elemér és Horváth Péter

Az előadás előtt, a színház emeleti galériáján nyílik meg Kocsis András Sándor …és mégis egyek vagyunk! című tárlata, amelyet Radnóti Zsuzsa dramaturg nyit meg. A tárlat megtekinthető az előadásnapokon 2020. október 26-tól december 31-ig látható.

Forrás: Kossuth Kiadó

, ,