Átadták a 3. CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál díjait

A Polgár lányokról szóló rajzfilm nyerte a Legjobb Magyar Gyerekfilm díját a 3. CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon. A legjobb élőszereplős kisfilm egy iskolai beilleszkedéséről szóló izraeli kisfilm, a legjobb animáció egy szlovák stop-motion film lett. Az Európai Gyerekfilm Szövetség díját magyar animációs kisfilm, a Kippkopp a hóban kapta. 

2020. október 24-25. között zajlott a budapesti Akvárium Klubban 3. CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál, Magyarország egyetlen családoknak szóló filmfesztiválja. A versenyprogramban a közönség a világ minden tájáról érkező, több mint 40 gyereknek szóló animációs és élőszereplős kisfilmmel találkozhatott. A legjobb filmeknek járó Arany Mókus díjakról a szakmai zsűri döntött, továbbá díjat osztottak az Európai Gyerekfilm Szövetség (ECFA) képviselői. A fesztivál fődíjasát, a Legjobb Magyar Gyerekfilm díjazottját gyerekzsűri választotta ki.

A Legjobb Magyar Gyerekfilmnek járó Arany Mókus-díjat és 300.000 Ft-s pénzdíjat A Polgár lányok című animáció, B. Nagy Ervin alkotása nyerte el. A gyerekzsűri továbbá  külön dicséretben részesítette Mészáros Bori stop-motion technikával készült animációját, Az utolsó Yeti című animációt. 

A Polgár lányok

Az élőszereplős rövidfilmek között az izraeli Ruchama Ehrenhalt  Give It Back (Add vissza!) című rövidfilmje győzedelmeskedett. A zsűri indoklása szerint: “A film pontosan, érzékenyen és eredeti módon mutatja be, milyen nehézségekkel jár egy kamasz számára, hogy beilleszkedjen egy új iskolai környezetbe, és sikeresen kapcsolatot teremtsen másokkal.”

Az élőszereplős filmek zsűrije, azaz Balázsy Panna műsorvezető, Visky Ábel filmrendező és Márketa Pasmova, a Zlín Filmfesztivál művészeti igazgatója külön kiemelte a Boje (r.: Andreas Cordes, Robert Köhler) című német alkotást “Egy apa és fia kapcsolatának költői és elegáns ábrázolásáért.

Az legjobb animációs filmnek járó Aranymókus-díjat a szlovák Martin Smatana The Kite  (Papírsárkány) című alkotása nyerte meg. A zsűri, amelyet M.Tóth Géza Oscar-jelölt animációs rendező, Libor Anita, a Nőklapja.hu főszerkesztője és Jerzy Moszkowicz, az Ale Kino! Fesztivál igazgatója alkotott, így indokolta a döntést: “A Kite bár gyerekfilmnek látszik, és főszereplője is gyermek, mégis komoly, érzelmes témáról szól. A mély filozófiai témákat játékos formában és egy ritkán látható technikával mutatja meg“.

Az animációs zsűri külön kiemelte a görög Heatwave (Hőhullám) című filmet, Fokion Xenos alkotását: “Jó ritmusban, üde humorral mesél egy mindannyiunk számára ismerős történetről, egy technikailag is figyelemreméltó akciójelenettel.”

Az Európai Gyerekfilm Szövetség (ECFA) különdíját elsőként nyerte meg magyar alkotás, Fabók Szilvia és Tama Mikori Kippkopp a hóban című animációs filmjét díjazta a szövetség zsűrije.

Kippkopp a hóban

A CINEMIRA gyerekeknek szóló videó pályázatának fődíját megosztva Rudi Máté Virágzó zátony és Mócsai Bence Symbol című alkotásai nyerték. Különdíjban Csáki Júlia Zero Waste és Király Dominik Műanyagmentesség című filmjei részesültek.

A 3. CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál a CAFe Budapest 2020 keretében, a Nemzeti Filmintézet és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. 

A 3. CINEMIRA NEMZETKÖZI GYEREKFILM FESZTIVÁL díjazottjai:

Arany Mókus-díjat nyertek:
Martin Smatana: The Kite / Papírsárkány – Legjobb animációs kisfilm
A zsűri külön dicsérete: Fokion Xenos: Heatwave
Ruchama Ehrenhalt: Give It Back / Add vissza! – Legjobb élőszereplős kisfilm

A zsűri külön dicsérete: Andreas Cordes, Robert Köhler: Boje
Az Európai Gyerekfilm Szövetség – ECFA díját nyerte:
Fabók Szilvia, Tama Mikori: Kippkopp a hóban

A Legjobb Magyar Gyerekfilm (Aranymókus + 300.000 Ft):
Nagy B. Ervin: A Polgár lányok

A gyerekzsűri külön dicsérete:
Mészáros Bori: Az utolsó Yeti

Legjobb gyerekek által készített kisfilm (megosztva):
Rudi Máté: Virágzó zátony és Mócsai Bence: Symbol

Legjobb gyerekek által készített kisfilm (különdíj):
Csáki Júlia: Zero Waste és Király Dominik: Műanyagmentesség

Forrás: CINEMIRA International Children’s Film Festival


, ,