Édes Anna / Kosztolányi Trianon 100

A kulturális köztudatban Kosztolányi Dezső Édes Anna című regénye az egyik legismertebb irodalmi alkotás azok közül, amelyek a száz évvel ezelőtti apokaliptikus időszakban játszódnak: története a kommün bukásától egészen 1922 őszéig tart, amikor „Csonka-Magyarországot fölvették a Népszövetségbe”. A regényben hol egyértelműen, hol utalások szintjén jelennek meg a történelmi események, a cselekmény díszletéül szolgáló, időrendi alapossággal megalkotott tabló mégis töredezett, hiányos. 

© Birtalan Zsolt / PIM

Kosztolányi Dezső 1920-ban Vérző Magyarország címmel irredenta antológiát szerkesztett. Halála előtt, Márai Sándor nekrológja szerint, már betegen és csüggedten azt mondta: „a magyar író Trianonba hal bele.” Ennek az elbeszélhetetlen traumának az elbeszélése haláláig foglalkoztatta. 

A tárlat rendhagyó módon egyetlen irodalmi mű világán keresztül mutatja be a száz évvel ezelőtti korszakot, és idézi fel Trianon emlékezetét: a történelmi hátteret, a máig velünk élő legendákat és tényeket, a regény keletkezéstörténetét, az alkotásmód sajátosságait, az író szerepvállalásait és útkeresését a történelem szédületében. 

© Birtalan Zsolt / PIM
© Birtalan Zsolt / PIM

Kurátor: Parádi Andrea 

Látványtervező: Széki András 

Digitális installáció: Kiégő Izzók

Zeneszerző: Domonkos Csilla

A kiállítás nyitva: 2020. szeptember 22. – 2021. szeptember 30.

Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest, Károlyi utca 16.

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

,