Visegrádi portrék – Művészi főhajtás a közép-európai országok összefogása előtt

Puskás Ferenc labdarúgó, Emil Škoda gépészmérnök, Maria Skłodowska-Curie fizikus, Ľudmila Podjavorinská költő, prózaíró – többek között e neves személyekről készült grafikák is szerepelnek azon a tárlaton, amely művészi főhajtás a közép-európai országok három évtizeddel ezelőtti összefogása előtt.

A Visegrádi portrék. Arcképek Közép-Európa múltjából – a Visegrádi Együttműködés 30. évfordulójára címet viselő kiállításon Gaál Tibor grafikusművész, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett portrékarikaturista alkotásai elevenednek meg a Várkert Bazárban.

A Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, valamint az Országos Széchényi Könyvtár közreműködésével létrejött kiállítás túlmutat az elmúlt harminc esztendőn. Az alkotó a térség (közel)múltjának nagy alakjait rajzolta újra egyéni látásmódban olyan módon, amely nem csak a múlt felé fordul vissza, hanem a korábbi egyéni teljesítmények felvillantásával egyszersmind a jövő irányába is előremutat.

A válogatott arcképcsarnokban szereplő húsz tekintélyes személyiség a történelem, az irodalom, a művészet, a tudomány és a sport területén alkotott maradandót. Eredményeik időben és térben is jóval túlhaladnak saját korukon és szűkebb környezetük határain: évszázadokon és országhatárokon átívelve gazdagítják az egyetemes kultúrtörténetet. A tárlat emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy mindez közös sikerünk, és az egyes nemzetek tagjai egyéni eredményeikkel az emberiség közös kultúrkincsét gazdagítják.

Gaál Tibor 2010-ben, a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság idején rendezett karikatúra-világversenyen aranyérmet nyert Puskás Ferencről készített, e kiállításon is látható rajzával. Évekkel ezelőtt kezdte el a Nagy magyarok című portrésorozatát, amelyet a Visegrádi Együttműködés 30. évfordulójára szlovák, cseh és lengyel „Nagyok” portréival egészített ki. A sorozatot kultúrmissziónak tekinti, és a továbbiakban is számos portréval kívánja gyarapítani az arcképcsarnokot.

Forrás: Országos Széchenyi Könyvtár