Szatirikus vígjáték a színház világáról: a Nyakunkon a revizor ősbemutatójára készül az Orlai Produkciós Iroda

Az Orlai Produkciós Iroda következő, október 26-i premierje, a Nyakunkon a revizor ősbemutató, s ha az előadást nézve azt érzik, a valóságra kísértetiesen hasonlító eseményeket látnak, az egyáltalán nem a véletlen műve.

© Takács Attila

A Nyakunkon a revizor – mint az alcíme is mutatja – egy komédia bemutatója előtt játszódik a darabbeli Kiskörúti Színházban, ahova egy revizort, egy ismeretlen feladatkörrel bíró kormánymegbízottat küldenek, titkos utasítással. Annak ellenére, hogy a társulat számlái rendben vannak, a pályázati pénzekkel is hibátlanul elszámoltak, mégis retteg az igazgató, ezért óvintézkedéseket rendel el, ráadásul a társulat egyre nyugtalanabb. A revizor pedig megérkezik, ám nem inkognitóban. Nyíltan fog neki az átalakításnak, művészi kérdésekbe is beleszól, a társulat tagjait pedig egyenként igyekszik meggyőzni saját elképzeléseinek igazáról, új, az eddigiektől eltérő jövőképet ajánlva a művészeknek…

© Takács Attila
© Takács Attila

Az előadás a kulisszák mögé viszi a közönséget, fellebbenti a titkokról a fátylat és leleplezi a színházi alkotókat. A Nyakunkon a revizor alkotói kíméletlen öniróniával állnak a görbe tükör elé. A nézők pedig két órán keresztül, rekeszizmokat próbáló módon nevethetnek a színházcsinálók csetlésein és botlásain. Pass Andrea kifejezetten a társulatra írt szatirikus vígjátékában minden karakter egy kissé elrajzolt, mégis pontosan ismerős. A darab megvizsgálja azt a különös mechanizmust, ami egy közösséget jellemez, amikor váratlanul, kívülről érkező nyomás alá kerül, középpontba helyezi a konfliktusokat, a kompromisszumokat és a különalkukat. A történet fordulatai meglepőek és váratlanok, éppen úgy, mint az a világ, amelyben élünk. És miközben azt nézhetjük, mi folyik a színpadon, a nézőtéren ülve önfeledten és felszabadítóan nevethetünk a sziporkázóan szellemes komédián – és magunkon.

© Takács Attila
© Takács Attila

A Nyakunkon a revizor egy színházban játszódik, hősei színházcsinálók, a próbákon pedig bőven nyílt alkalom arra, hogy az alkotók saját élményei, tapasztalatai beépüljenek a produkcióba, s ettől élővé, hitelessé és nem utolsósorban fergeteges humorúvá váljon az előadás.

© Takács Attila

A Nyakunkon a revizor írója és rendezője Pass Andrea, alkotótársai Garai Judit dramaturg, Bobor Ágnes díszlet- és Tihanyi Ildikó jelmeztervező. A darabbeli Kiskörúti Színház igazgatóját Mészáros Máté, a titokban érkező kormánymegbízottat Ötvös András alakítja, a társulat tagjait Járó Zsuzsa, Péter Kata, Ficzere Béla, Jászberényi Gábor, Rohonyi Barnabás és Schruff Milán játsszák. A Nyakunkon a revizor premierje október 26-án lesz a Belvárosi Színházban. További előadás-időpontok: október 27., november 13., november 28.

Forrás: Orlai Produkciós Iroda