Jubileumi évadhoz közeledik a Kelet Világossága sorozat – Orientale lumen X

Jubileumi évadra készül a Szent Efrém Férfikar, Magyarország legnépszerűbb vokális együttese. A Liszt- és Érdemes Művész Díjas Bubnó Tamás által alapított nyolctagú együttes saját sorozata, az Orientale lumen, tíz éve indult útjára. 2021-ben rendhagyó módon négy előadást foglal magába: januárban Kertesi Ingrid lép fel elsőként a Férfikarral, majd Húsvétkor a görög szupersztár, Nikodimos Kabarnos archimandrita látogat Magyarországra – karrierje során első alkalommal. Pünkösdkor a korábbi Orientale lumen évadok egyik leglehengerlőbb közönségkedvence, a moszkvai Doros Énekegyüttes lesz ismét a Szent Efrém Férfikar vendége, majd 2021 szeptemberében a romániai lașiból származó Adrian Sirbuval zárul a jubileumi sorozat.

Szent Efrém Férifkar hangszeres – fotókredit- ODPictures, Orbán Domonkos

Az Orientale lumen – Kelet Világossága című sorozaton a keleti rítusú keresztény egyházzene legszebb kompozíciói hallhatók nemzetközileg is ismert szólisták és együttesek tolmácsolásában. Az elmúlt tíz évben olyan hírességek léptek fel a férfikarral, mint Abeer Nehme, Nektaria Karantzi, Marie Keyrouz, Evgeny Nesterenko, a Moszkvai Patriarkátus Kórusa, az Orosz Ortodox Szólisták, a Cappella Romana és még sokan mások.

Bubnó Tamás, a férfikar művészeti vezetője így nyilatkozott az eltelt tíz évről:

„Igric György barátom unszolására vágtunk bele az Orientale lumen sorozat megrendezésébe 2011 decemberében és nem tudtuk, nem tudhattuk mi vár ránk – hiszen nem volt az azt megelőző évtizedekben vokális hangversenybérlet Magyarországon – főleg nem olyan, amiben itthon akkor még ismeretlen szólisták és együttesek lépnek fel. Azóta eltelt egy évtized és nagy öröm számunkra, hogy az Orientale lumennek saját, hűséges rajongótábora lett ez idő alatt – akik követtek minket a Bazilikából a Belvárosi templomba. Nagyon hálásak vagyunk a közönség rendületlen támogatásáért és bizakodóan nézünk elébe a következő tíz évnek.”

2021-ben rendhagyó módon négy előadást foglal magába a sorozat, amelyre november 31-ig kedvező áron kaphatók bérletek.

Kertesi Ingriddel indul útjára a sorozat 2021 januárjában, akivel 2020 nyarán már együtt koncertezett a Férfikar. A számos díjjal és kitüntetéssel jutalmazott énekesnő egy egészen új oldaláról mutatkozik meg: különleges, erre az alkalomra készített feldolgozásokkal és átiratokkal készül a Szent Efrém Férfikar jubileumi sorozatának nyitóhangversenyére

Nikodimos Kabarnos archimandrita első alkalommal látogat Magyarországra. A görög szerzetes a bizánci zene egyik legismertebb nagykövete szerte a világban: a Youtube-ra feltöltött videóit tízmilliók nézték meg. Jelenleg, a koncertezés mellett, Athénban tanít Bizánci zenét.

2019-ben volt az Orientale lumen sorozat vendége a moszkvai Doros. A Vörös téren álló Vaszilij Blazsennij székesegyházban rendszeres szolgálatot ellátó énekegyüttessel már előző magyarországi látogatásuk során is több közös kompozíciót adott elő a Szent Efrém Férfikar – a kamarazenélés folytatódik 2021-ben, különleges pünkösdi koncerttel készül a két együttes.

2021 szeptemberében Adrian Sirbuval zárul a jubileumi sorozat. Szólistaként most először jár Magyarországon a romániai énekes, aki már fellépett az Orientale lumen sorozatban, a Cappella Romana tagjaként.

Az Orientale lumen X bérleteket az alábbi linken lehet beszerezni:

https://szentefrem.jegy.hu/program/orientale-lumen-x-szent-efrem-ferfikar-berlet-2021-120250

A Szent Efrém Férfikar elérhetőségei:

www.szentefrem.hu

https://www.facebook.com/szentefrem/

Forrás: Szent Efrém Férfikar