Dés László-Geszti Péter-Grecsó Krisztián: A Pál utcai fiúk

Molnár Ferenc nemzetközileg is elismert ifjúsági regénye számos színpadi és filmes adaptációt ihletett, Magyarországon az egyik legolvasottabb és legnépszerűbb irodalmi mű. A zenés verzió ötlete a 2005-ös A Nagy Könyv című műsor után született: Geszti Péter, Dés László és Grecsó Krisztián munkája, a szöveghez felhasználták Török Sándor átdolgozásának néhány elemét is.

© Mészáros Zsolt

Az ősbemutató Radnóti Zsuzsa és Horváth Csaba közreműködésével a Vígszínházban volt 2016-ban Marton László rendezésében, ahol egyébként annak idején Molnár Ferenc háziszerzőként működött. A zenei felvételből nagy sikerű CD-t készült. Az előadást azóta is telt házzal játsszák, több vidéki színház is műsorára tűzte. Ezúttal a Weöres Sándor Színház nagyszínpadán bukkannak fel Nemecsekék.

„Ez a kis darab terméketlen, hepehupás pesti föld, ez a két ház közé szorított kis rónaság, ami az ő gyereklelkükben a végtelenséget, a szabadságot jelentette, ami délelőtt amerikai préri volt, délután Magyar Alföld, esőben tenger, télen az Északi-sark, szóval a barátjuk volt, s azzá változott, amivé ők akarták, csak hogy mulattassa őket.”
(Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk)

Dés László-Geszti Péter-Grecsó Krisztián: A Pál utcai fiúk

– zenés játék két részben –
Molnár Ferenc azonos című regénye nyomán

Bemutató: 2020. október 9. Weöres Sándor Színház, Nagyszínpad

A színpadi változat kialakításában részt vett: Marton László és Radnóti Zsuzsa, Török Sándor átdolgozásának néhány elemét felhasználva.

http://www.wssz.hu/tartalom/cikk/a-pal-utcai-fiuk

Forrás: Weöres Sándor Színház