Maxim Vengerov helyett Kovács János vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart

Maxim Vengerov, aki ezúttal karmesterként állt volna a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élére, pozitív koronavírus tesztje miatt nem tud Magyarországra utazni, így a vele tervezett október 8-i hangversenyt Kovács János, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester fogja vezényelni a Müpában. A világhírű hegedűművésszel várt és tervezett közös fellépésre a Nemzeti Filharmonikusok igyekeznek egy mielőbbi időpontban megegyezni. A csütörtök esti koncerten elhangzik Schubert VIII. (h-moll, „Befejezetlen”), és Beethoven III. (Esz-dúr, „Eroica”) szimfóniája.

Kovács János, 2020.02.16, Vigadó @ MNF / Nagy Attila

A klasszikus zenekari repertoár kevés darabját övezi annyi rejtély, mint Schubert h-moll szimfóniáját. Gondunk akad mindjárt a sorszámozással is: jóllehet a művet többnyire „Nyolcadikként” szokás emlegetni, voltaképpen korábban keletkezett, mint a hagyományosan „Hetedikként” számozott „Nagy” C-dúr szimfónia. De problematikus a „befejezetlen” jelző is, hiszen az elmúlt másfél század során sokan vélték úgy, Schubertnek valójában nem is igazán állt szándékában további tételekkel egészíteni ki a kompozíciót, miután felismerte, hogy e két tételben már mindent elmondott, amit akart.

„Túl sok benne a rikító és bizarr vonás” – írta 1805-ben az egyik kritikus Beethoven III. szimfóniájáról. Nem csoda, hogy nem sokat tudott az újdonsággal kezdeni. Zavarba ejthették már a méretek is: ha a kottában előírt (manapság nem mindig figyelembe vett) ismétlést is számítjuk, az első tétel 846 ütemből áll – bőven akad Haydn- vagy Mozart-szimfónia, amelynek összes tétele is kevesebb ennél. A belső arányok is merőben szokatlannak tűnhettek a korabeli muzsikusoknak. A szimfóniát Beethoven pártfogójának, Lobkowitz hercegnek ajánlotta. Eredetileg nem ez volt a szándéka, Bonaparte-szimfóniát tervezett (egy megrendelés alapján). Amikor a komponista hírét vette, hogy Napóleon császárrá koronáztatta magát, letépte a már kész mű címlapját. A partitúra később „Eroica”, azaz „hősi” szimfóniaként jelent meg nyomtatásban. 

MNF, Müpa, Évad együttese, 2019/20 @ Csibi Szilvia

Figyelem! A Müpa épület egészségvédelmi előírása szerint  a nagyközönség számára az épület az előadások kezdete előtt másfél órával nyit ki, és azok után egy órával bezár. A belépés és ott tartózkodás kizárólag orrot és szájat egyaránt eltakaró maszkban lehet. Valamennyi kijelölt bejáratnál a munkatársak érintésmentes kézi hőmérővel mérik az érkezők testhőmérsékletét. További részletes információk a https://www.mupa.hu/rolunk/hazirend olvashatók. 

További hangversenyeink októberben: 
2020. október 10., szombat 18:00 – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar próbaterme – Müpa
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészeinek kamarakoncertje. Elhangzik Händel, Mozart, Brahms, Sosztakovics és Stravinsky egy-egy műve. Az est házigazdája: Detvay Mária Marcella, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hegedűművésze

Részletes műsor: https://www.filharmonikusok.hu/koncertek/probatermi-vendegseg-5/

2020. október 18., vasárnap 19:30 – Pesti VigadóLukács bérlet /1. Farkas Ferenc: Divertimento
Balassa Sándor: Kettősverseny oboára és kürtre vonószenekarral, op. 72
Dohnányi Ernő: fisz-moll szvit, op. 19
Km.: Hadady László oboa, Zempléni Szabolcs kürt, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Rajna Martin 
A Lukács bérlet elsősorban azokat szólítja meg, akiket a magyar zene sokszínűsége érdekel. Akik nyitottak a ritkaságok iránt, és olyan művek felé is érdeklődéssel fordulnak, amelyeket még sohasem hallottak, vagy akár nem is hallottak róluk. Az október 18-i hangverseny vendégművészei a világ zenei központjainak állandó vendégei.

A hangversenyről bővebb információ: https://www.filharmonikusok.hu/koncertek/rajna/

Sok szeretettel várjuk Önöket!
Vigyázzanak magukra! 

Forrás: MNF