Su Jeong Kim szólója kapta a Monodíjat

A koreai származású Su Jeong Kim kapta a Mondíjat a 9. Nemzetközi Monotánc Fesztiválon, amit szeptember 22. és 26. közt rendeztek a Bethlen Téri Színházban.

Bár a külföldi fellépők személyes részvétele a járványhelyzet miatt elmaradt, a programban szereplő két koreai művész (Jubin Kim és Su Jeong Kim) előadását felvételről láthatta a közönség.

Su Jeong Kim

A szervezők az idei Monodíjat Su Jeong Kim Querencia című szólójának ítélték oda.

A koreai származású táncművész 2014 óta az izraeli Kibbutz Contemporary Dance Company tagja, 2019-ben pedig részt vett az első Monotanz Festival Korea rendezvényen, amit a magyar fesztivál mintájára biennálé jelleggel minden második évben terveznek megtartani.

Tavaly Su Jeong Kim ezzel a szólójával a koreai “testvérfesztiválon” elnyerte a legjobb alkotónak járó díjat, így különösen nagy öröm volt, hogy a budapesti programban is szerepelt.

A fesztivált szervező Közép-Európa Táncszínház terve az, hogy pótolják az elmaradt előadásokat, hogy a közönség élőben és mielőbb láthassa mindazokat a produkciókat, amikre ez alkalommal élőben nem kerülhetett sor.

A szöuli Monotánc Fesztivál a Korea Dance Abroad pertnerségével valósult meg, ahogyan a koreai művészek budapesti megjelenését is támogatták.

A Fesztiválról

A monotánc elnevezést a monodrámák ihletésére és mintájára alkották meg. Azokat az előadásokat sorolják ebbe a körbe, amelyek alkotóik személyes vallomásait dolgozzák fel. A monotánc azonban nem (feltétlenül) azonos a szólótánccal, így nem kizárólag szóló-előadások tartoznak a meghívott előadások körébe. Az idei előadások némelyikében a szólótáncos mellé zenész társ(ak) csatlakoznak, s van, ahol a szóló egy másik jelen lévő figura viszonylatában bontakozik ki.

A fesztivál programja idén számtalanszor változott, még szeptemberben, az utolsó pillanatban is történtek módosítások a programban.

A biennáléra a hazai alkotó-előadók mellé – mint például Feledi János, Gergye Krisztián, Ujvári Milán, Raubinek Lili vagy Stern Lili – eredetileg külföldi művészek is meghívást kaptak. A korábbi tervek szerint így egy-egy szólóval érkezett volna a szlovák Eva Urbanova, a lengyel Hygin Delimat, SuJeong Kim és JuBin Kim Koreából, de képviseltette volna magát a Nagyvárad Táncegyüttes négy tagja is.

Együttműködő partner: Pro Progressione

www.bethlenszinhaz.hu/monotanc
FB: 9. Monotánc Fesztivál

SuJeong Kim (KR): Querencia (20′)

Remélem, hogy az előadás lehetőséget nyújt arra, hogy elgondolkodjunk azon, hogy mely döntésünkre, választásunkra, mely életterületre összpontosítsunk ahhoz, hogy minél közelebb kerüljünk saját magunkhoz.

Elfoglalt, átlagos életet élő emberek létrehozzák a saját, korlátok nélküli terüket, ahol feltöltődnek testileg, lelkileg. Kis vessző a túlélésért. Ahol az én saját gyógyulásom kezdődik. A saját odúm.

Alkotó és előadó: Ju Kim

Choreographed, Danced by Jubin kim

Producer Sin Ae Park

Light Byung Gu Kim

Stage Yong Min Kwak

Video Jude Chun

Sokkoló és megindító!
Hiánytalan, magasszintű készségeket és kifejező erőt mutató munka, koreográfia. Egy filozófiai probléma tánca, mely a modern emberek egzisztenciális problémáival foglalkozik.”
(Manjoo Lee, koreai tánckritikus)

https://koreadanceabroad.wixsite.com/koreadanceabroad

,