Tudomány és művészet találkozik a kortalan konferencián

Az idő múlása és az emberi élet értékei, a tudás átadása és az aktív időskor vagy éppen a zenévé alakítható agyhullámok témája is beleférnek abba a rendkívül változatos kínálatba, amit a Pécsi Tudományegyetemen egy október elején zajló – és a felfordult életünkre reagálva az internetre költöztetett – tudományos fesztivál és konferencia foglal magába.

A Pécsen zajló Kortalan Tudomány Konferencia és Fesztivál a rendezvények egészségügyi vonatkozásai miatt idén személyes találkozások, előadótermekben való összejövetelek helyett online elérhető előadásokat, ismeretterjesztő alkalmakat kínál a Pécsi Tudományegyetem tudományos műhelyeiből és kiterjedt kapcsolatrendszeréből. Az itt működő PTE ÁOK Transzdiszciplináris Kutatások Intézete részéről Dr. Deák Máté projektmenedzser az elsőre rendkívül távoli elemeket egybe fogó, összegyetemi kínálatot jelentő programsorozatról úgy fogalmaz, a konferencia és fesztivál a tudományok és művészetek színes, szórakoztató, inspiráló találkozását valósítja meg. A programok október 6. és 10. közt zajlanak és mindbe bekapcsolódhatnak az érdeklődők az interneten keresztül, online közvetítések révén. A részletes program a http://itdweb.hu/kortalan-tudomany-konferencia-es-fesztival-2020/ weboldalon érhető el.

Az egyetemi kutatások és kultúra sokszínűségét bemutató, a tudományos eredményeket kommunikáló rendezvényfolyam idén is az „Art of Ageing” (Öregedés művészete) központi tematikával zajlik, de a kort és a vele járó változásokat nemcsak biológiai jelenségként, hanem az idő múlását általános és univerzális folyamatként értelmezve. Az interdiszciplináris szemlélet jól érzékelteti, hogy korábban már olyan különlegességeket is megvalósítottak, mint egy eszközbemutatót, ahol egy agyhullámok érzékelésével zenévé konvertálhatták a fókuszált gondolatok vezérelte hangokat. A helyi kutatások, köztük a PTE Általános Orvostudományi Karának szakmai műhelyeiben zajló munkaszínvonalát is érzékelteti, ahogyan ez a tudományos játéknak is beillő demonstráció összecseng az idegrendszer külső stimulálásának manapság éppen aktuális újdonságaival. Elég csak az Elon Musk által nemrég bemutatott, forradalmi Neuralink technológiát említeni, amelyben az emberi agy és a számítógépek közvetlen összekapcsolását már a közeli jövő lehetőségeként tartják számon.

A program bőséges és minden korosztály számára, a legkülönfélébb érdeklődési köröknek kínál izgalmas témákat. A kerekasztal-beszélgetéseket és előadásokat ugyan ezúttal csak online lehet követni, de mindezeket ráadásul rögzítik is, azaz nemcsak élőben lesznek elérhetők, hanem később is lehet belőlük tanulni.

Meghökkentő címmel vet fel aktuális témát a „Ki akar örökké élni” kerekasztal, ahol az emberi élet meghosszabbítása, akár a biológia korlátain túl való kitolása is téma lesz, a neurobiológia, filozófia, vallás, művészetek képviselőinek szakértő feldolgozásában.

Az internetre költöztetett programok mindegyike ingyenes, mindössze regisztráció lesz hozzájuk szükséges.

Akad olyan program is, ahol – a pandémia személyes hatásaira is reflektálva – olyan témákat járnak körül egy katolikus lelkipásztor segítségével, mint a veszteség, a betegség, a kiszolgáltatottság, az elszigetelődés realitásai, amelyeknek kezeléséről talán éppen az idősek tapasztalataiból meríthet bárki.

Izgalmas lesz az Atomjó történetek című történetválogatás is, amelyben az energetikától a terápiáig, a nyelvtudománytól a technikafilozófiáig és a társadalmi vitákig rengeteg mindenről esik szó.

Fontos programelem a Szenior akadémiák konferenciája is, ezeket a szellemi frissesség megőrzését célzó kezdeményezéseket az ország számos pontjáról most Pécsen kívánják közös platformon összehozni. Ennek központi fókusza a Prof. Dr. Sík Attila, a Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének vezetője irányításával futó Szépkorú Hálózat program, amellyel külföldön már bevált gyakorlatokat igyekeznek meghonosítani.

Az ötnapnyi programkínálat egyszerre szinte be sem fogadható, hiszen rendkívül széles körben szerveztek előadásokat. Szerepet kapnak a járvány gazdasági hatásairól alkotott legújabb elméletek, kutatások, a gazdaság világa sem marad ki, például a küszöbön álló új ipari korszak jövőképét, az életünkre, munkánkra gyakorolt hatását is körüljárják a robotizáció és a mesterséges intelligencia térnyerésének fényében. A szépkorúak foglalkoztatásáról is rendeznek beszélgetést, de olyan bemutatók is lesznek, mint a mozgást segítő exoskeleton, vagy kooperatív robotok kipróbálása.

A pszichológiai jóllét, a megküzdési stratégiák terén is hallhatunk hasznos újdonságokat – szerepet kap a lelki egészség és rugalmasság megőrzése, a migráció jelensége, a technikának köszönhetően intelligens rendszerként működő városok, az életutak és fogyasztói magatartások világa is.

A Kortalan Tudomány Konferencia és Fesztivál – bár 2020-ban korábban nem látott formában zajlik – a tervek szerint a Pécsi Tudományegyetem őszi programkínálatában központi fesztiváljává erősödik a jövőben, hogy egyre bővülve mutassa be a tudományos kutatások színességét, a művészetekkel való összekapcsolódását az egyetem teljes spektrumát bevonva.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem