Trianon 100. évfordulója alkalmából vándorkiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából országjáró vándorkiállítással és fotókiállítással emlékezik a magyar nemzeti identitást is erősen meghatározó történelmi eseményre. Ezzel is szolgálva intézményi céljait, a nemzeti önismeret megerősítését, és a nemzeti történeti emlékezet fenntartását és bemutatását.

Fotó: Rosta József, Magyar Nemzeti Múzeum

Szenvedő szerkezet – Hétköznapi Trianon
A Szenvedő szerkezet című országjáró vándorkiállítás az utóbbi években fellendülő Trianon-kutatások szakmai eredményeinek felhasználásával, a hazáját elvesztő, onnan menekülni kényszerülő közemberek mindennapjait idézi meg, egészen váratlan és szokatlan módon, a legmodernebb látványelemekkel, és a jelenlegi magyar kiállítási gyakorlatban még nem használt vizuáltechnikai megoldásokkal (vizuális vitrinek, virtuális könyv és térkép, ledszoba stb.).

Fotó: Rosta József,  Magyar Nemzeti Múzeum

A kiállítás igazi látványattrakció: egyedi kísérletként erős látványvilágú szimbolikus installációban ötvözi a valóságos és a virtuális kiállítást, miközben 600 eredeti műtárgyat is bemutat digitális tartalmakkal bővítve.
A kiállítás egy egyedi, 19 m átmérőjű, 300 m²-es, 9 m magas, hőmérsékletében temperált, félgömb alakú sátorban épül fel, melynek belső kialakítása, kreatív koncepciója teljes egészében páratlan. A Magyar Nemzeti Múzeum vállalkozása egészen egyedülálló, hiszen lényegében igazi múzeumi teret alakít ki a város közepén, általában egy-egy település legforgalmasabb terén.

A kiállítás várhatóan a következő településeken és időszakokban lesz nyitva:
2020

Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, Múzeumkert
(szeptember 29. – október 12.)

Tata (október 22–28.)

Mosonmagyaróvár (november 7–13.)

Hajdúböszörmény (november 23–29.)

Összetartozás Éve Kerti Galéria
Az Összetartozás Éve Kerti Galéria az 1920-ban elszakított országrészek kulturális, művészeti, természeti és épített öröksége fotóinak kiállításával összetartozásunk kulturális dimenzióit mutatja be. A kultúra, mint nemzetünk közös kincse és megtartó ereje, a Kárpát-medencében élők erős, összetartó gyökere.
A fotókiállítás célja a magyarság történelmi és szellemi teljesítményének, a magyar kultúra egyedi értékeinek megjelenítése a magyarországi és határon túl élő magyarság, továbbá a nagyvilág számára. A kiállítás láthatóvá teszi a magyar nép tehetségének és alkotóvágyának töretlenségét, tudatosítja, hogy a magyarság szellemi egységének megőrzéséért tenni kell, és tovább kell adni a közösség élő kulturális örökségét.
Trianon 100. évfordulóján a múlt tévelygéseiből okulva mindenkinek meg kell értenie, hogy a térség jövője az összefogásban van, és a Kárpát-medence kulturális öröksége minden itt élő nép közös szellemi tulajdonának tekinthető.
Az Összetartozás Éve Kerti Galéria a Magyar Nemzeti Múzeum nemzeti összetartozást is szimbolizáló kerítésén valósul meg, és 2020. szeptember 29-től 2021. június 4-ig lesz látható.

Fotó: Rosta József, Magyar Nemzeti Múzeum

További információ: mnm.hu

facebook.com/nemzetimuzeum

instagram.com/magyarnemzetimuzeum

,