2020 a népmese éve is lett a Móránál

A Móra Kiadó közel 70 éve gondozza a magyar klasszikus népmesegyűjteményeket, Benedek Elek és Illyés Gyula, Arany László munkáit, valamint folyamatosan bővíti népmeséket felölelő gyűjteményeinek kínálatát más népek meséivel.

Napjaink két népmese-szaktekintélye, Boldizsár Ildikó és Zalka Csenge Virág könyvei közül is számos a Móránál jelent meg.

Boldizsár Ildikó tematikus, nagyalakú, Kőszeghy Csilla rajzaival megjelent estimese-gyűjteményei, nemcsak a szép álmokhoz vezető utat mutatják meg, de igazi díszei lehetnek bármely család mesekönyvgyűjteményének.

Zalka Csenge Virág első Kiadónknál megjelent könyve a 2019-es Ribizli a világ végén 38 régi magyar mesét mond el a mai gyerekek nyelvén. A Herbszt László által illusztrált, különlegesen igényes kivitelű kötet megjelenése után hatalmas népszerűségre tett szert, 2020-ban elnyerte a HUBBY ÉV GYEREKKÖNYVE DÍJ-át, majd a Magyar Narancs gyermekkönyvlistájának első helyét is.

E kötet folytatásaként jelent meg 2020 őszén a 91. Ünnepi könyvhétre A kalóz királylány, mely 38 nemzetközi népmesét ölel fel a világ minden tájáról.

Ahogy a Ribizliben, úgy A kalóz királylányban is komoly szerephez jutnak az önálló, életre való, cselekvésre kész lány szereplők, hiszen az ilyen történetek kötetbe foglalása volt a könyvek megszületésének elsődleges célja.

Ezekről a kötetekről is beszélget majd Boldizsár Ildikó és Zalka Csenge Virág a Móra szülőknek szervezett, ingyenes, online előadás-sorozatának – Családi Iránytű Klub – nyitóeseményén, 2020. 09. 30. 18 órától, a kiadó rajongói oldalán.

Eseménylink:
https://www.facebook.com/events/1024368234657967

S hogy miért mondhatjuk, hogy a 70. ünnepi év mellett a népmese éve is lett 2020 a Móra életében?

A fentiek mellett október közepén újabb népmesei újdonsággal készül a kiadó, melyet a Világszép Alapítvánnyal közösen, szintén Zalka Csenge Virág mesegyűjtésére alapozva jelentet meg.

Ez a kötet, a Széltestvér és Napkelte – Hagyományos mesék rendhagyó családokról, melybe Izlandtól Szudánig a világ megannyi országából kerültek olyan különleges mesék, melyek nem hagyományos családmodellben élő családok történeteit dolgozzák fel. Támogató, értékteremtő, gyógyító mesék, melyek megmutatják, minden család lehet értékes és szerethető.

A Világszép Alapítvány, amelynek küldetése, hogy egyéni figyelmet és elfogadó szeretetet adjon gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekeknek, a kötetből származó teljes bevételt a gyermekotthonban élő gyerekeknek szervezett táborai, mesemondó és mentorprogramja, valamint inkluzív óvodája és Létra Klubja fenntartására fordítja.

Forrás: Móra Kiadó

,