A „világ legjobb zenei célú fejlesztése” díjat nyerte el a Magyar Zene Háza Háza a Music Cities Awardson – Újabb rangos nemzetközi elismerést kapott a Liget Budapest Projekt

A „világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztése” díjat nyerte el a Liget Budapest Projektben épülő Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb zenei-szakmai találkozójának megmérettetésén, az amerikai Music Cities Awardson – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt vezérigazgatója. A különleges épület a legjobb európai fejlesztésként került kategóriájának három legjobbja közé, majd nyerte el a „Best Use Of Music In Property Development/Real Estate” kategóriának fődíját. A szerkezetkész Magyar Zene Háza immár két rangos nemzetközi elismerést is hozott Magyarországnak.

A látványos tetőszerkezetben kap helyet a könyvtár

A Magyar Zene Háza a japán sztárépítész Sou Fujimoto különleges építészeti víziójának, és a Batta András vezette csapat tartalmi koncepciójának olyan különleges ötvözete, mely az elismert szakemberekből álló zsűri elismerését is kivívta, és a világ figyelmét is Liget Budapest Projektre irányítja.” – mondta el a rangos elismerés kapcsán Gyorgyevics Benedek, majd hozzátette: „A zenei intézmény minden bizonnyal Budapest egyik új, emblematikus épületévé válik, és fontos szerepe lesz abban, hogy a Városliget ismét a családi programok és a kulturális élet központjává, a város pezsgő találkozóhelyévé váljon.

A szerkezetkész Magyar Zene Háza immár két rangos nemzetközi elismerést is hozott Magyarországnak

A Music Cities Awards győzteseit szeptember 23-án az esti órákban hirdették ki egy – a vírusvédelmi intézkedések miatt – virtuális díjátadón. A Music Cities a zeneipar legfontosabb nemzetközi szereplői által létrehozott rangos rendezvénysorozat, mely immáron több mint egy évtizedes múltra tekint vissza: az Észak-Amerikától Ázsiáig világszerte megrendezett találkozóinak célja a városok gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődését elősegíteni a zenén keresztül. A szervezet idén először 9 kategóriában is díjazta a legjobb zenei kezdeményezéseket.

A zenei intézmény minden bizonnyal Budapest egyik új, emblematikus épületévé válik

„A Music Cities Awards elismerése is megerősíti, jó úton járunk küldetésünk eléréseben, hogy minél több család, gyerek és fiatal felnőtt életében kapjon meghatározó szerepet a zene. Célunk az, hogy azt a magyar zenei tudást, műveltséget, mely híressé tett bennünket a világban, itt újra felfrissítsük, ápolni segítsük, s a lehető legszélesebb körnek megmutassuk, micsoda pluszt kap az életben az, aki a zene nyelvén is ért. Sokszínű programkínálatunkkal a zene számtalan élményét tárjuk fel látogatóink előtt, legyen az egy kiállítás, koncert, közös zenélés, éneklés, táncolás vagy izgalmas zenepedagógiai foglalkozás” – mondta el Batta András, az intézmény vezetője.  

Kiállítás, koncert, közös zenélés, éneklés, táncolás vagy izgalmas zenepedagógiai foglalkozás is része a kínálatnak

A Magyar Zene Házát tíztagú, rangos nemzetközi szakemberekből álló zsűri választotta be a legjobb háromba egyedüli európaiként, ahol két egyesült államokbeli fejlesztést megelőzve hozta el a fődíjat a magyar intézmény.A zsűri minden esetben vizsgálta a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. „Nagyon örömünkre szolgált, hogy a pályázatok bírálata során egy ilyen egyedi koncepcióval ismerkedhettünk meg, mint a Magyar Zene Háza. Az értékelés során nagyon meggyőző volt, hogy a ház látványos kinézete mögött a zenei tartalom rendkívül átgondoltan jelenik meg: az épület hármas osztatú – múzeumi, előadóművészeti, oktatási – funkciója a térben is jól elválik. Az épület páratlan formai kialakításával, valamint a fenntartható fejlődést szorgalmazó építészeti és műszaki megoldásaival méltó helyszínéül tud majd szolgálni a látogatói számára.” – mondta el Luke Jones, a Music Cities Events igazgatója.

Látványterv a készülő kiállításból

Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. 

Magyar Zene Háza

Nem először díjazzák a Liget Budapest Projekt fejlesztéseit

A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem az elmúlt években is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult. 2019-ben a Magyar Zene Háza nyerte el „A legjobb nemzetközi középület” elismerést az „Európa legjobb középülete” díj után International Property Awards-on. 2018-ben az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is megkapta. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában pedig Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett. Idén nyáron pedig a Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb felújítása nyerte Europa Nostra Díjat, mely az egyik legrangosabb örökségvédelmi elismerés.

Sokszínű programkínálat várja majd a látogatókat

„A Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza elismerései azt jelentik, hogy a Városligetben immár két olyan intézmény épül, amelyeket világ legjobbjai között tart számon a szakma: erre minden magyar büszke lehet. Az, hogy az Egyesült Államokban is felfigyeltek a hazai fejlesztésre visszaigazolja, hogy a Liget Budapest Projekt, Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése nem csak a Ligetre lesz rendkívül pozitív hatással, hanem Budapest és Magyarország nemzetközi megítélését is új szintre emeli majd.” – mondta el az elismerés kapcsán Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: „A Magyar Zene Háza építése jó ütemben halad, az épület szerkezetkész állapotban van, már látható az ikonikus tetőzete és az Európában egyedülálló méretű, monumentális üvegfalai. A nagyközönség 2022 elején veheti birtokba a zenei beavató intézményt.”

Városliget Zrt.

2020. szeptember 24.

www.ligetbudapest.hu

https://zenehaza.com/

VIDEÓ! A Magyar Zene Háza tervezésekor a természetből és a zenéből is gyűjtött inspirációt a japán sztárépítész:

Magyar Zene Háza a lerobbant Hungexpo irodaházak helyén

Az elmúlt évben az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai versenyén a legjobb középületnek járó díjat elnyert Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épül, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, közel 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a térszínen mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így több ezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű japán építész Sou Fujimoto (magyar partner M-Teampannon) által tervezett környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett vizuális folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. A természetből és a zenéből egyaránt merített: az épület jellegzetes lebegő tetejét a hang rezgésének vizuális képéből, a hullámból kiindulva formálta, a nyitottság és átjárhatóság jegyében az oldalfalakat üvegből tervezte, míg a tetőre álmodott lyukacsos szerkezet – hasonlóan a fák lombjaihoz – átereszti a fényt a belső helyiségekbe is.

Forrás: Liget Budapest