Új Földjeim – Závorszky-Simon Márton kiállítása

A tűz és a láng mindent elsöprő ereje elevenedik meg Závorszky-Simon Márton, Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjas festőművész kiállításán, Új földjeim címmel. A művész védjegye a pusztítva alkotás, melyet sajátos technikával ötvöz. Nem véletlen, hogy fiatal kora ellenére a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagjává választották tavaly. A kiállítást szeptember 24-től november 13-ig tekintheti meg a közönség a soroksári Galéria ’13-ban. Az eseményt Feledy Balázs, művészeti író nyitja meg.

„Azt gondolom, hogy az alkotáshoz ugyanazokra az energiákra, vadságra, szenvedésre és szenvedélyre van szükség, mint amiből a világ nagy pusztításai is születnek. Mint a tűz, amit lehet építésre és rombolásra is használni.”  – mondta Márton, aki állítása szerint ennek a kettősségnek a határmezsgyéjén dolgozik.

Húsz évesen kezdett saját indíttatásból festeni, majd tehetsége elismeréseként négy évvel később megkapta első díjait (Ezüstgerely Különdíj, Kortárs Önarckép Biennálé Fődíja), a következő évben pedig már a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagjává vált. Rétegekkel roncsolja tájképeit és aktjait, melyekhez átfestésekkel, lekaparásokkal és lehúzásokkal kísérletezik. Izgalmas technikája hamar felkeltette a szcéna szakértőinek figyelmét. 2019 óta Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja.

„2015-ben készültek az Új Földjeim sorozat apokaliptikus égő tájképei is. Ez időben autoimmun betegségem miatt krónikus ízületi fájdalmak gyötörtek, másfél évig nem tudtam felállni az ágyból a gerincem gyulladása miatt. Ahogy a kezelésektől egyre jobban lettem, és újra alkotni tudtam, úgy vetítettem bele lángoló képeimbe fizikális fájdalmaimat, és mindazt a felhalmozott szenvedést és szenvedélyt, amelyet ezalatt a másfél év alatt nem tudtam kiadni magamból.”

Márton később a kór lelki aspektusait, és saját családi hátterét is elkezdte feldolgozni. Az Új Földjeim víziói így nem csak a végleges pusztulásról és haragról szólnak, hiszen a tarlók leégetésével egy új, termékenyebb talaj kaphat helyet. A képek a művész saját lelki vívódásai mellett az elengedés, feldolgozás, jövőbe vetett hit jelképei is.

Időpont: szeptember 24. – november 13.

Helyszín: Galéria ’13 (1237 Budapest, Hősök tere 13.)

Bővebb információ: https://www.facebook.com/events/3258875187499785?active_tab=about

Forrás: Galéria ’13