Magyar művészek a Parallel Vienna Art Fair nemzetközi kortárs művészeti kiállításon Bécsben – Kőszeghy Flóra és Oláh Norbert festőművész munkái az osztrák fővárosban

2020. szeptember 22-27. között két magyar képzőművész szerepel a Paralell Vienna Fair kiállítói között Bécsben. A fiatal művészeket a DATUM Magazin és a KahanArt Space együttműködése prezentálja az osztrák közönségnek.

A kiállító művészek két nagyobb alkotást mutatnak be. Oláh Norbert nagyméretű olajfestménye a Budapest tűzfalain látható történelmi rétegeket mutatja be. Az alaposan kidolgozott képek egyfajta meditatív jellegű elmélyült munkák, amik a művész identitását és emlékeit is tükrözik. Kőszeghy Flóra ..LAS című installációja egy nagy méretű objekt, ami a tér falaival operál és méreteivel döbbenetes hatást nyújt.

Megnyitó események

Preview: 2020.09.22.

Nyitva tartás

2020.09.23 – 2020.09.27.

szerdától vasárnapig 12:00 – 22:00

Helyszín

Rudolf-Sallinger-Platz 1, 1030 Bécs

Kőszeghy Flóra

Kőszeghy Flóra © Vízi András

Kőszeghy Flóra építészmérnökként végzett a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2006-ban, ahol DLA abszolutóriuma megszerzéséig tanított is. Építészként olyan jelentős nemzetközi és budapesti építészek irodájában dolgozott, mint Erick van Egeraat, Zoboki Gábor, Kis Péter és Tiba János. A Tiba Stúdióban a budapesti Telekom és T-Systems Közös Székházának egyik tervezőjeként megvalósította festményein megjelenő művészeti gondolkodását térben is. Az épület homlokzatain látható arany kristályok a festmények kimetszéseire utalnak. Festőművészete elméleti síkon is kapcsolódik építészeti munkáihoz, de más művészeti ágakhoz kapcsolódva is alkot, így például a Vajdai Vilmos által rendezett Utas és holdvilág című darabban élőben fest a színpadon. Szerb Antal könyvének színpadi adaptációjában a folyamat alapú festészet jelenik meg, ami a történethez koncepcionálisan kapcsolódik. Interdiszciplináris alkotóként utóbbi két évben térbeli installációkat készít, melyek helyspecifikusan kerülnek kiállításra. A virtuális tér és a valós tér áthatásaival foglalkozó munkák a fotó háromdimenziós lehetőségét hordozzák magukban. Kőszeghy festményei az emberábrázolás új módjait keresik, ahol az emberi belső egyszerre gépszerű, ugyanakkor a festői eszközöknek köszönhetően klasszikus. A képek időbelisége így a múlt és a jövő közti feszültséget hordozzák magukban. Az organikus vonalvezetés és a szürrealizmusra emlékeztető formai eszközök a technofil motívumokat ellensúlyozva egy sajátos, Kőszeghyre jellemző stílust teremtenek.

..LAS – Parallel Vienna 2020 – Fa, fém, vászon, olaj, akril

A képzőművész honlapja: www.florakoszeghy.com.

Oláh Norbert

Oláh Norbert

Oláh Norbert vagyok. Egy magyarországi 1000 lelket számláló kis faluból Héhalomból származok. Szüleim falusi munkásemberek. 2016-ban diplomáztam a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán.

Munkáimban Budapest nyolcadik kerületének, Józsefváros utcáival, tereivel, épületeivel és azoknak részleteivel foglalkozom. Itt élek és itt dolgozok. Józsefváros, vagy csúfnevén a „Nyócker” emblematikus része a fővárosnak. Rengeteg híres és hírhedt mítosz és történed tartozik hozzá, melyek sok műnek szolgálnak alapjául. A múlt század elején polgári, a háború után a kétezres évekig gettó, most pedig rohamosan dzsentrifikálódó hangulat hatja át. A városrész hangulata engem is arra késztet régóta, hogy festőként foglalkozzak vele, viszont a szokásos tárgyiasító szociodramatikus megközelítést szerettem volna elkerülni, ezért figyelmem a történetek díszleteire, az épületekre és terekre irányult. Emellett felfedeztem magamban valamifajta realista törekvést is, ami arra indít, hogy olyan témákat mutassak be a festészetben, ami a maga nyilvánvalóságával és köznapiságával láthatatlan, ami egyébként a legtöbb ember számára gyakori, egyúttal közömbös élmény, de a vizuális leképezés segítségével – ráirányítva a figyelmet a szépséges részletekre és összefüggésekre – az érdektelenből érdekes válhat. Józsefváros egy dinamikusan változó városrész, mely rengeteg festészeti szempontból érdekes részletet kínál: Ilyen részletek a háztetők egymás síkját keresztül szelő lapjai, a foghíjtelkek, a folyamatos bontások és újraépítéseknek köszönhetően feltáruló tűzfalak, a félig megépített, vagy félig lebontott épületek. E csendes részletekre szeretném a figyelmet felhívni, lehagyva mindenféle zajt keltő felesleget.

Tűzfal a Szerdahelyi and Karácsony Sándor utca sarkán 1 – olaj vászon
150x200cm – 2019
Tűzfal a Szerdahelyi and Karácsony Sándor utca sarkán 2 – olaj vászon
150x200cm – 2019