Kortárs magyar ősbemutató született a Radnóti Színházban

Az egy éve nyitott Radnóti Tesla Labor hatodik bemutatója Schwechtje Mihály Gina című darabja szeptember 26-án, szombaton. A hatból három Radnóti produkció, három pedig a függetleneké.

© Dömölky Dániel

A Ginát valós történet ihlette. A rendezőtől nem idegen a fiatalokat érintő problémák, azokat foglalkoztató témák feldolgozása. Schwechtje Mihály, akit filmrendezőként ismer a közönség, munkáival egy-egy aktuális társadalmi problémára fókuszáló kutatást végez el és mutat be, és ezen keresztül a kezenyomát mindig felismeri a néző. 2018-ban került a mozikba első nagyjátékfilmje, a tinédzserek elleni internetes zaklatásokkal foglalkozó Remélem legközelebb sikerül meghalnod 🙂, amely a Magyar Filmkritikusok Szövetségének legjobb forgatókönyv és legjobb elsőfilm díját érdemelte ki. Az örökség című színházi produkciója másfél éve fut nagy sikerrel a Jurányiban, amelyért elnyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat. Schwechtje Mihály saját módszerével dolgozott a Radnótiban: a szövegkönyvet a próbafolyamat alatt a színészekkel együttműködve, az ő improvizációik alapján írta.

© Dömölky Dániel
© Dömölky Dániel

A darab tartalmából:

Nem lehet rosszat mondani a vidéken elő Boros családról: konszolidált, értelmiségi, vegán étrendet követő emberek, még akkor is, ha a mai Magyarországon csak a kis csalások játékszabályai szerint tudnak boldogulni. Egy este, amikor áthívják vacsorára egykori barátjukat, az azóta befolyásossá vált vízilabdaedzőt, történetük nem várt fordulatot vesz. Az éjszaka közepén egy nyomozónő állít be hozzájuk, és közli, hogy a fiukat, és vele együtt az egész vízilabdacsapatot letartóztatták egy kiskorú lány bántalmazási ügyében. A kisvárosban hamarosan mindenki tudomást szerez az esetről, a szülők pedig harcba kezdenek a fiuk védelmében. A közvélemény azonban nem kíméletes – senkivel sem. A bűn és a felelősség kérdéseit feszegető történetben azt követhetjük végig, hogy ebben az extrém élethelyzetben a családtagok hogyan szembesülnek egymással, végeredményben pedig önmagukkal.

© Dömölky Dániel

Helyszín: RADNÓTI TESLA LABOR | Kazinczy 21., II. emelet

Bemutató: 2020. szeptember 26. szombat

Szereplők
Makány Krisztina: TÖRÖK-ILLYÉS ORSOLYA
Boros Attila, a férje: LÁSZLÓ ZSOLT
Boros Ákos, a fiuk: NAGY MÁRK
Jani: SCHNEIDER ZOLTÁN
Nyomozónő: MARTIN MÁRTA
Piroska: MOLDVAI KISS ANDREA
Bogi: HAJDU LUJZA / KIZLINGER LILLA
Tudnivalók a GINAról | GHB (gamma-hidroxi-butirát)

© Dömölky Dániel

Színtelen, szagtalan folyadék, amely már kis mennyiségben is eszméletvesztéshez vezet. Disszociatív hatású nyugtató. Nehéz felismerni, általában italba csepegtetik. Kis adagban euforikus hatást idéz elő. Nagyobb mennyiségben (4-5 csepp, körülbelül 0,2 ml) ájulást, eszméletvesztést okoz. Akinek a szervezetébe kerül, gyakran pár óra múlva ébred csak fel és semmire sem emlékszik. Könnyen túladagolható, ami végzetes. A 0,2 ml-nél nagyobb dózis, illetve, ha alkohollal keverik a szert, életveszélyes állapotot okozhat, a légzés lelassul és sajnos gyakran halálhoz vezet.

Forrás: Radnóti Miklós Színház