Tabló: interjúkötet művészlegendákkal

Megjelent Szabó Zoltán Attila Tabló című új könyve (Antológia kiadó), amely a szerző művészinterjúiból, 20 év terméséből készült exkluzív válogatás. A minap az Óbudai Társaskörben tartott könyvbemutatón, ahol a Zöld Csaba vezette Talány Akusztik is fellépett, Miske Emő festőművész, művésztanár és Kálloy Molnár Péter, színművész mutatta be a művet, amelyben mások mellett Törőcsik Marival, Kállai Ferenccel, Bárány Frigyessel, Herczku Ágival, Lukács Sándorral és Karinthy Mártonnal készített beszélgetések, múltbéli társalgások olvashatók újra.

Miske Emő, Szabó Zoltán Attila, Kálloy Molnár Péter és Agócs Sándor a könyvbemutatón  (Fotó: Molnár. PG)

Az óbudai, Krúdy-negyedbéli könyvbemutatón, Szabó Zoltán Attila: Tabló című műve kapcsán Miske Emő, művésztanár a következő gondolatokat osztotta meg a közönséggel: „mi a művészet, s mi a korunkban megjelenő művészet rendeltetése? Van-e, és ha igen, akkor mi a művész feladata? Hogyan kapcsolódik ez össze a tudománnyal, és egy találmány kapcsán meddig tart a tudós felelőssége? Mit jelent az igazi teljesítmény, miben különbözik a népszerűség hajhászásától? És végül: van-e példaértékű, az ethoszt befolyásoló szerepe ezeknek a közösségre? Meddig igen, mikortól nem? Szabó Zoltán Attila kötetének szellemisége a van mellett érvel; megkérdőjelezhetetlen szellemek munkásságát – Kállai Ferenc, Czeizel Endre, Karinthy Márton, Sára Sándor, Makk Károly, vagy Törőcsik Mari, Bárány Frigyes, Hobo, Sebő Ferenc, Herczku Ági, Lukács Sándor, Sajdik Ferenc, stb. – emeli példaként a talmi fölé, a kordivatot kiszolgáló semmi, a mulandó fölé. Felmutatva azt, hogy aki pályájául ilyen hivatást választ, nem lehet hullámlovas, nem lehet csupán divatos, és néha fel kell vállalnia azt, hogy divattalan, hogy nem értik, hogy kiesik a saját korából, mert az érték felmutatása nem kordivattól függ.

A maradandót csak a jövő mérlegén mérhetjük, sokszor társadalmilag lekésve, történelmileg meg nem értve.”

Kálloy Molnár Péter a könyv színháztörténeti jelentőségét hangsúlyozta a bemutatón. Tagadhatatlan, hogy Kállai Ferenc szavai (2005-ből) töprengésre készteti az olvasót 2020-ban: „Néha jó kisebb szerepekben feltűnni, jelen lenni, megélni a nagy csöndeket, a tapsot, a közönség szeretetét. Ugyanakkor látom-érzékelem, hogy – miként az életünk más területein, úgy itt is – lenne mit rendbe tenni. Sajnos, egy nagy dobozból csak úgy ömlenek ránk a gratulációk, de ezek pont ennyit is érnek. A gondokról meg senki nem beszél. Arról például, hogy a színházat szinte lenyelte a rendszerváltás, az új világ. S ködösítünk már a színpadon is…

Kálloy Molnár Péter a Tablót forgatja… (Fotó: Molnár. PG)

Bánt, hogy a mai színházakból hiányoznak a személyiségek. S a mesterek és a tanítványok rá se hederítenek egymásra. Nekem szerencsém volt. Olyanok mellől startoltam, mint Somlay Artúr, Csortos Gyula, Tímár József. Bizton tudom, nekik se tetszene, ami itt van. A sűrített élet, a hitelesség kiveszett a színházból. Jönnek-mennek a nagy nevek, a „sztárok”, de hol vannak azok a kiválóságok, akiknek elég egyetlen momentum, egyetlen pici ziccer, és máris róluk szól az egész történet?”

Törőcsik Mari a Szabó Zoltán Attilával készült beszélgetés során pedig elárulja: „minél több időt tölt az ember a színpadon, annál inkább kiderül, milyen ember valójában. Az tévhit, hogy az idő előre haladtával, az ember egyre jobb lesz a színpadon. Vannak erre is példák, de ritkák. Major Tamásnak sikerült. Nem véletlen, hogy mikor ő kért fel, még arra is hajlandó voltam, hogy 36 évesen játsszam el Júliát!”

A szerző, aki a József Attila Színház és az Újnyugat Irodalmi Kör közös irodalmi szalonjának (Legendák nyomában) alapítója is egyben, illetve évek óta közös dalokat jegyez Zöld Csabával, aki a Talány Akusztik számára zenésíti meg verseit, könyve bevezetőjében így fogalmaz: „azok a beszélgetések, riportok, portréinterjúk, amelyeket az elmúlt két évtizedben készítettem, ráébresztettek arra, hogy nincsenek „mások fölötti” életek és érdemek, nem létezik olyan siker, amely borítékolható, nincsenek előre kikövezett utak. (…) Az itt közölt, 2020-ban újra nyomdába adott egykori társalgásaim, újságcikkeim apró puzzle-darabokként mutatnak meg egy kort; a 21. század első két évtizedét, illetve az oda vezető ösvényeket, hegyeket, lankákat, árkokat – a 20. század hol fájdalmas, hol bájos közegét.”

Tabló-mozi:

Forrás: Antológia kiadó