„Most van a legnagyobb szükségünk a megerősítésre” – ötödik alkalommal rendeztek mesterkurzust Erdélyben Molnár Levente egyesületei

Ötödik alkalommal hívta életre a magyarországi Művészeti Alap Értetek Egyesület, a székelyföldi Class Értékeink Egyesület a Vámszer Géza Művészeti Népiskolával együttműködésben a klasszikus zenei ARTSTART4U Mesterkurzust. Az idei évben Erdély és Székelyföld kiváló tanárai, művészei oktatták a jövő komolyzenei generációját.

Ahogy az eddigi években, így 2020-ban is négy fő szakkal indult el a Molnár Levente ötlete alapján, először 2016-ban megszervezett klasszikus zenei kurzus: az erdélyi diákok zongora, fuvola, hegedű és bel canto szakra jelentkezhettek. A Bethlen Gábor Alap támogatásával létrejövő zenei tábor oktatói között olyan nevekkel találkozhattunk eddig, mint az Érdemes Művész Kovács Lóránt fuvolista, Megyimóreczné Schmidt Ildikó – akik sokak mellett a Virtuózokból ismert Boros Misi mentora –, Berle Sanford Rosenberg amerikai tenor, Carlo Bergonzi egyik utolsó tanítványa.

„A járványhelyzet teljes újragondolásra kényszerített minket, július helyett szeptemberben tudtuk megtartani, és az eddigi tanáraink helyett új kollégákat kellett keresni. De nagyon büszke vagyok, ugyanis szülőföldem kiemelkedő alakjait, szakmájuk igazi mestereit sikerült meggyőzzük, például Borsos Edith operaénekest, Szallós-Kis Annát, aki a Kolozsvári Nemzeti Opera fuvolaművésze, Trombitás Mártát, a Kolozsvári Filharmónia hegedűsét.” – mondja Molnár Levente, aki idén először nem tudott személyesen részt venni a kurzuson.

„Természetesen nagyon szomorú voltam, hogy idén nem találkozhatok a fiatalokkal. Emberileg és szakmailag is fontosak nekem ezek az alkalmak. Van, akivel már öt éve folyamatosan dolgozunk, nagyon szeretem megfigyelni, mennyit, hogyan fejlődtek egy-egy tanév során. Már majdnem lemondtunk róla, hogy 2020-ban is megszervezzük a kurzust, de arra jutottunk, hogy most, amikor a kultúra jövőképe az egyik legbizonytalanabb, még inkább támogatni kell azokat, akik művészettel szeretnének foglalkozni. Most van a legnagyobb szükségünk a megerősítésre.” – folytatja a Liszt-díjas operaénekes.

Az ARTSTART4U Mesterkurzus mellett szintén hagyományos a Hazulról Hazaiaknak Gálakoncert, amely a fiatalok számára komoly szakmai tapasztalatot, míg a közönségnek nem mindennapi kulturális táplálékot jelent. A szabályozások értelmében a hangverseny elmaradt, azonban a szervezők egy, a mesterkurzus résztvevőivel készült koncertfilmmel tervezik pótolni az élményt. A film fókuszában magyar szerzők, illetve magyar kötődésű művek állnak, emléket állítva a nemzeti összetartozás évének, de a klasszikus zene nagyjait is igyekszik megidézni.

Molnár Levente a továbbiakban kiterjeszti az erdélyi operaélet fellendítéséért és a tehetséggondozásért folytatott munkáját: kezdeményezésére és közbenjárása 2020-ban elindul az első magyar nyelvű egyetemi bel canto képzés a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen, és további mesterkurzusok létrehozásán dolgozik.

Forrás: ARTSTART4U