KARL STENGEL kiállítása a római Collegium Hungaricumban

2020. szeptember 24-én, 18.00 órakor kerül sor a Falconieri palota első emeleti díszfolyosóján a „Karl Stengel. Tiszta szívvel” című kiállítás megnyitójára. Kurátor: Elisabeth Vermeer.

A tárlat nem titkolt célja, hogy közelebbről megismertesse a római közönséget a közelmúltban elhunyt magyar festő műveivel.

Karl Stengel 1925-ben született Magyarországon. A második világháború alatt egy szovjet gulágra került. Kiszabadulását követően, visszatért Magyarországra, majd Budapesten telepedett le, ahol festészetet illetve grafikát tanult, s egyidejűleg komoly érdeklődést mutatott a díszlettervezés illetve építészet iránt. 1956-ban hagyta el Magyarországot és Münchenben keresett menedéket, ahol élete legnagyobb részében élt. Tanulmányait a müncheni Képzőművészeti Akadémián (Akademie der Bildenden Künste München) folytatta, majd később a müncheni egyetemen tanított (grafika, metszet). 1963-ban tanulmányi úton járt Rómában, ahol egy kis szobát bérelt: napközben az „Örök várost” járta, éjjelente rajzolt. Az ez idő tájt készült rajzait átitatja az emberség, a megindító expresszivitás, amelynek fontos eleme a művész mindenfajta ítélettől mentes empátiája. Stengel figyelme csupán az őt körülvevő világ szemlélődésére korlátozódik.

A ’70-es évektől kezdődően a művész számos kiállításon vett részt többek között Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Lengyelországban, Romániában, az Amerikai Egyesült Államokban, valamint Mexikóban.

A fent említett tárlat 15 festményt illetve harminc rajzot, metszetet, gouache-ot, illetve egy igen ritka könyvsorozatot foglal magában. Ez utóbbi a művész azon illusztrációit tartalmazza, amelyekkel híres, nemzetközileg elismert írók, költők előtt tisztelgett.

A kiállításon szereplő művek – amelyek részben a művész toszkánai műterméből másrészt a firenzei Stengel gyűjteményből származnak – híven tükrözik Stengel művészi tevékenységét a hetvenes évektől egészen 2017-ben bekövetkezett haláláig.

A Falconieri-palota díszfolyosóján felállított „site specific” tárlat valójában már a palota aulájában elkezdődik, ahol az érdeklődőket Camilla Paul-Stengel, költőnő – a művész özvegye – „Sich Treiben Lassen” című riportfilmje fogadja, amelyben Stengel önmagáról valamint műveiről beszél.

A vernisszázs keretében Rossana Damianelli (szoprán) és Paolo Fabbroni (bariton) közreműködésével a római közönségnek módjában áll egy performance-ot is megtekintheti.

A római Collegium Hungaricum estje Gianluca Pistilli felolvasásával ér véget, amely során Ady Endre valamint József Attila versek hangzanak el olasz nyelven.

A rendezvény Elisabeth Vermeer szíves közreműködésével lát napvilágot, a római Collegium Hungaricummal szoros együttműködésben, Róma városa Kulturális gyarapodásának Tanácsa védnökségével.

Tudományos koordináció: Design of the Universe

Támogatók: Stengel Collection, Firenze; Casale del Giglio, Róma

PR: Calliope Bureau

Karl Stengel. Tiszta szívvel

Collegium Hungaricum Róma

Falconieri-palota – Via Giulia 1.

2020. szeptember 25. – december 11.

www.karlstengel.com

www.stengelcollection.org

www.design-of-the-universe.com

https://www.calliopebureau.eu/it/

Forrás: Collegium Hungaricum Róma