Itt a negyedik Műtárgyak Éjszakája, az ősz legszínesebb művészeti programsorozata – Szeptemberben bővített kínálattal, online és fogyatékosság-barát programokkal jön a Műtárgyak Éjszakája

A lilaruhás nő

Szeptember 17. és 19. között rendezi meg az idei Műtárgyak Éjszakáját a műtárgy.com csapata. A háromnapos esemény közel 50 fővárosi helyszínen100 különböző programmal várja majd a művészet és a műtárgyak iránt érdeklődőket.

Csodás csarnokok – Szépművészeti Múzeum
Faberge centenárium előadás – Andrea Alt

A kiállítások mellett ismét lesz műterem-és műhelylátogatás, műtárgybecslés, filmvetítés, valamint épületséta, de ebben az évadban online előadásokat is tartanak. Az esemény nagykövete Szinyei Merse Pál híres lilaruhás nőalakja, akit az Instagramon lehet követni. A kortárs művészet iránt érdeklődők előtt megnyílnak a műtermek:olyan alkotók várják őket, mint Majoros Áron, Esse Bánki Ákos, Korodi Zsuzsanna,Gáspár György és Barakonyi Zsombor. Látogatható lesz a Fiatal Képzőművészek Stúdiója és a Budapest Art Factoryis. A közönség megismerkedhet a kézműves lámpák születésével és a kőfaragás mesterségével, de a festményeken megjelenő fejfedőkről, a Feszty-körkép titkairól, az ötvösművész Fabergé sikersztorijáról,vagy Frida Kahlo és a fotográfia kapcsolatáról is lehet majd előadást hallgatni.

Fejdíszkészítő workshop
Frida Kahlo fotográfia, Lantos Adriána előadás – seated with Globe
Kárpitba szőtt álmok – Görbe Márk

Bemutatkozik négy kortárs ékszerművész, valamint a kárpitművészet legjobbjai.A negyedik évad is bővelkedik majd a különféle workshopokban: a vállalkozó szelleműek maguk is belekóstolhatnak az alkotófolyamatba. A kínálatban porcelánfestés-és formázás, optikai illúzió, fotókidolgozás, fejdíszkészítés és szitázás is szerepel. A népszerű porcelán-workshopsorozat idén a Herendi és az Óbudai Múzeum foglalkozásán túl a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesületének(FISE) programjával bővül.Tárlatvezetést tartanak a Szépművészeti Múzeumban, a Kassák Múzeumban, a Vasarely Múzeumban, a Műcsarnokban, a Hegyvidék Galériában, az Óbudai Múzeumban, a Budapesti Történeti Múzeumban, a Várfok Galériában, a Virág Judit Galériában, a Montparnasse Galériában, a Bodó Galériában és a Magyar Nemzeti Galériában is – utóbbit izgalmas épületsétán lehet majd bejárni. A rendezvény új állomása a Ráth György-villa, ahol a szecessziós műalkotásokon szereplő nők lesznek a középpontban, a MET Galériában pedig az újító technikákról és a digitális alkotásokról lehet többet megtudni. Idén sem maradhatnak el a műtárgyrestaurálással kapcsolatos programok, mint az epreskerti séta vagy a műhelylátogatás Vaja László porcelánrestaurátornál.

Kortárs ékszer előadás, Peter Chang – Katalin Spengler
Kortárs porcelán restaurálás – Vaja László
Majális

A 2020-as Műtárgyak Éjszakája a fogyatékossággal élő emberek és a művészet kapcsolatával is foglalkozik, hiszen a szervezők fontosnak tartják, hogy a művészeti élmény számukra is elérhető legyen. A témában ezért nem csak kerekasztal-beszélgetést tartanak, hanem fogyatékosság-barát programokat is szerveznek: a Műcsarnokban élményalapú foglalkozás, a Szépművészeti Múzeumban tárlatvezetés, a Nemzeti Múzeum körül múzeumkerti séta és az Arte Galériában érmék kézbevétele színesíti a kínálatot. A fogyatékosságbarát programok külön kereshetők az esemény weboldalán. A Műtárgyak Éjszakáját idén különleges nagykövet népszerűsíti. A Lilaruhás nő Szinyei Merse Pál festményéből kilépve az Instagramon segít eligazodni a művészetek világában. Barátaival Majálison vesz részt, Herendi porcelánt fest, kalap-,és festőműhelybe is ellátogat. Követői között pedig belépőjegyeket is sorsol majd. A karaktert színész segítségével keltették életre a szervezők.

Porcelánfestés a lilaruhás nővel
Vándorfényképész 2n – Kassák Múzeum
Virág Judit Galéria

Műtárgyak Éjszakája, 2020. szeptember 17-19. Részletes program:

https://www.mutargyakejszakaja.hu/programok-2020

Fogyatékosság-barát programok: https://www.mutargyakejszakaja.hu/fogyatekossagbarat-programok2o

Otthonról nézhető online előadások: https://www.mutargyakejszakaja.hu/online-programok

Jegyvásárlás: https://www.mutargyakejszakaja.hu/jegyvasarlas

A Lilaruhás nő Instagram oldala: https://www.instagram.com/lilaruhasno/

Forrás: műtárgy.com