Találkozások

Garamvölgyi Béla

Az óbudai Artézi Galéria az őszi kiállítás sorozatot a Találkozások című bemutatóval kezdte, illetve folytatta. A 2020 évet is hasonló című tárlattal kezdték és jelezték, hogy ezt a címet sorozatcímnek szánják. A januári kiállításon újpesti és kőbányai művészek szerepeltek és ugyanúgy Laukó Pál képzőművész rendezte, mint a mostanit.

Koscsó László

Nyolc képzőművész mutatja be munkáit, 6 férfi és 2 nő. Ketten közülük a háború alatt születtek, így az idősebb korosztályhoz tartoznak, a többség 1956 után született, ők a középnemzedék tagjai. Végzettségük szerint is megoszlanak, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, a MOME-n vagy tanárképző főiskolákon szereztek diplomát. Fele-fele arányban élnek vidéken és Budapesten.

Kiss Andrea
Laukó Pál

Különböző technikával készítik alkotásaikat: olajjal vászonra, (Garamvölgyi Béla, Németh Árpád, Orvos András), akrillal vászonra (Koscsó László, Láng Eszter), számítógépes grafikaként (Lonovics László), papírnyomatként (Laukó Pál), digitális nyomatként (Kiss Andrea). Ez a technikai sokféleség megfelel a kétezres évekre jellemző magyar képzőművészeti tendenciáknak. A művészek többsége a nonfiguratív, a lírai absztrakt (Laukó, Németh) és a geometrikus absztrakt (Láng, Lonovics) irányzatához kapcsolódnak. Kifejezetten figurális mű nincs a kiállított képek között, ámbár Kiss Andrea és Orosz András munkái a figurativitás és nonfigurativitás határán mozognak. Orvos András festményein geometrikus szerkezetbe foglalt növénymotívumok, növényrészletek a pop-art szellemében.

Láng Eszter

Sokféleségük ellenére összeköti őket, hogy Koscsó László szürke-fekete akril képeit kivéve a többiekre az élénk színhasználat jellemző, többségüknél kifejezetten a szín a meghatározó képépítő elem. A festményeken a színek az érzelmek hordozói; a legtöbb néző számára a színviszonylatok a jelentéshordozók.

Lonovics László

Fontos, hogy a kiállított művek 2020-ban, azaz ebben az évben készültek! A kiállítók legújabb munkáikat mutatják be az Artézi Galériában, amely 2020.09.24-ig látogatható. Rajkó Andrea Fenya

Németh Árpád

A kiállítás honlapja:
http://www.artezi.hu/

A kiállítás facebook oldala:
https://www.facebook.com/ArteziGaleria/

Orvos András

Forrás: Artézi Galéria