Idén is lesz Szlovén Filmnapok – Immár ötödik alkalommal ismerkedhet a magyar közönség a kortárs szlovén filmművészettel

A hagyományoknak megfelelően idén is a budapesti Toldi mozi ad otthont a Szlovén Filmnapoknak. Egy hónap múlva, 2020. október 8. és 10. között a magyar közönség három kortárs szlovén alkotást tekinthet majd meg, köztük az idei Szlovén Filmfesztiválon 12 díjat nyert A gesztenyeerdők meséi című alkotást, valamint a Frenk vagyok című filmet, melyben a Martin Scorsese-vel is forgatott Katarina Čas briliáns alakítást nyújt. Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik.

A gesztenyeerdők meséi

Egy hónap múlva, 2020. október 8. és 10. között rendezik meg az immár ötödik Szlovén Filmnapokat.A magyar közönség idén három kortárs szlovén alkotást tekinthet majd meg.

Gregor Božič A gesztenyeerdők meséi című, költői szépségű filmje – mely az idei Szlovén Filmfesztiválon 12 díjat nyert – a második világháború után játszódik, mikor sokan kényszerültek elmenekülni az otthonukból.

Frenk vagyok

Ivo Trajkov és Metod Pevec Frenk vagyok című alkotásában Frank gyűlölt apja után hatalmas összeget örököl. Miközben a gyanús vagyon eredetét kutatja, Frank megtudja, apja ki is volt valójában. Eközben konfliktusba kerül testvérével, a dúsgazdag Brane-nel, akinek felesége, Ines mindvégig Franket szerette. A Martin Scorsese-vel is forgatott Katarina Čas briliáns alakítást nyújt Ines szerepében.

Végül Damjan Kozole számos nemzetközi fesztivál versenyprogramjában szerepelt Féltestvér című filmjének középpontjában is egy testvérkapcsolat és a múlt feldolgozása áll.

Féltestvér

Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik.