Szent vendégség (Eucharisztia / Úrvacsora)

Szeptember 11-én 18 órától új kiállítás nyílik a Párbeszéd Házában Szent vendégség (Eucharisztia / Úrvacsora) címmel. A tárlat anyagát a X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálén résztvevő művészek által a Kecskeméti Katona József Múzeumnak ajándékozott alkotások adják.

„A Faludi Galériában látható 63 képző- és iparművészeti alkotás augusztus 16-ig része volt a kecskeméti Cifrapalotában a X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálén kiállított 160 műnek. A Párbeszéd Háza dísztermének kisebb befogadóképessége miatt azonban jelentősen le kellett csökkenteni ezt az anyagot, így adódott az ötlet, hogy ezúttal „csak” a kecskeméti múzeumnak ajándékozott művek kerülnek bemutatásra. (A Kecskeméten kiállított összes alkotás megtekinthető a biennálé online változatában: https://muzeum.kecskemet.hu/esemenyek/x-kortars-kereszteny-ikonografiai-biennale-online-kiallitas/)

A jubileumi biennálé 2019 októberében közzétett tematikája, a Szent vendégség (Eucharisztia / Úrvacsora), kivételesen egy – végül 2021-re halasztott – aktuális eseményhez, a Budapesten megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz (is) kapcsolódott.

A fentiekben citált aktuális felhívásunkra ezúttal 246 művész 316 alkotást, illetve sorozatot adott be, amiből a X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé zsűrije összesen 146 alkotó 169 művét, sorozatát javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni. Közülük a kiállítás Kecskemét MJV által felajánlott fődíját Hegyvári Bernadett üvegművész kapta, míg az öt ún. erkölcsi díjas Váli Dezső festőművész, Láng-Miticzky Katalin textil- és képzőművész, Láng Eszter képzőművész, Haász Ágnes grafikusművész és Kelemen Dénes Lehel festőművész lett. A 9. biennáléhoz hasonlóan fontos visszajelzés volt a számunkra a sorozat vonzerejét, életképességét illetően, hogy a kiállított alkotásoknak mintegy kétharmada ezúttal is közvetlenül a felhívásunkra készült.” – ifj. Gyergyádesz László

A járványhelyzet miatt elmaradt a biennálé díjátadója, amelyre szintén ezen az eseményen kerül sor. A biennálé díjait a zsűri két tagja– Kontsek Ildikó művészettörténész, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója és ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, Móra Ferenc-díjas főmuzeológus, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Osztályának vezetője, a biennálé alapító kurátor  – adja át.

A kiállítás kurátora ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a biennále alapító kurátora, a Faludi Galéria művészeti vezetője Kákonyi Júlia keramikus.

A kiállítás megtekinthető november 8-ig, hétfő kivételével minden nap 15-18 óra között.

A Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennáléról

Keresztény-, vallásos-, szakrális-, egyházi- és liturgikus művészet – ezen hívószavak mentén indult el 2002-ben Kecskeméten a Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálék sora. A sorozatnak otthont adó Kecskeméti Múzeum képzőművészeti osztályának fő tevékenységi és gyűjtőköre az elmúlt majd két évtized során ennek megfelelően a keresztény tematika jegyében alakult. Az eddig 10 alkalommal megrendezett eseményen az összesen 2316 nevezett műből 1274, a zsűri által kiválasztott alkotás mutatkozhatott be a kecskeméti Cifrapalotában.

A számok alapján egyértelmű, hogy a biennálé jelentős űrt töltött be a magyarországi kiállítási palettán belül, és az évek során az egyik legnagyobb országos sorozattá nőtte ki magát.

Ifj. Gyergyádesz László a biennálé történetéről és a kapcsolódó gyűjteményről szóló – kizárólag változtatás nélkül felhasználható – írása az alábbiakban érhető el:

https://parbeszedhaza.hu/blog/ifj-gyergyadesz-laszlo-idezojelben-akar-riport-formaban-is-felhasznalhato-irasa-a-biennalerol