Izgalmas, ringat és elragad – Duel új lemezzel debütál az ILF rendezvényén

A közel 30 éve a hazai underground elektronikus zene meghatározó szereplője, Duel a független lemezkiadóknak és közönségének szervezett Independent Label Fair Budapest vásárra vadonatúj hanganyagot készített. A 8 trackes Caprice az utóbbi évek munkájának gyümölcse, az ambient, a downtempo és house (progressive, tech, deep) elemeiből varázslatos és ütős album állt össze, amelyből a stílus kedvelői érzékletes ízelítőt kaphatnak a rendezvény szeptember 12-i napján a fővárosi Gólya közösségi házban.

Az Independent Label Fair (ILF) Budapest a magyarországi független lemezkiadók és rajongók legfontosabb fóruma, amelyre szeptember 11-12-én várják az érdeklődőket a Gólya közösségi házba (1089 Budapest, Orczy út 46-48.). A Független Magyar Hanglemezkiadók Vására fő szervezője a Budabeats, amelynek fő törekvése, hogy a hazai autonóm színtér szereplői – kilépve az online térből – összejöjjenek és bemutassák portfóliójukat egymásnak és a zenebarátoknak. A 2017-2019-es első három vásáron alkalmanként 6-800 vendég fordult meg és több száz kiadvány talált gazdára, idén is hasonló részvételre számítanak. A komplex eseményen a 60 meghívott kiadó – az acidtól és a funktól kezdve a dzsesszen és punkon át a rockig és technóig – rendkívül változatos seregszemlét tart a szegmens aktuális állapotáról. A két nap során sok újdonság várja a vendégeket. A tanulságos és informatív szakmai előadások, kerekasztal-beszélgetések mellett számtalan, friss megjelenéssel rendelkező előadó ad koncertet, live actjeivel, settjeivel gazdagítja a programot.

A kétszer is (2008-ban és 2010-ben) a magyar „Az év legjobb elektronikus lemeze” díjjal elismert Duel Caprice – „szeszély” vagy „hóbort” – címre keresztelt lemezét a Mana Mana Records, a magyar chill és downtempo első számú kiadója jelenteti meg és kiemelt albumként prezentálja szeptember 12-én a budapesti ILF-en. A kiadványt a kiadó standjánál lehet beszerezni, a hangzóanyagot később limitált példányszámú bakeliten és netes formátumban lehet majd elérni.

A Caprice hivatalos premierjét a Record Store Day (RSD), azaz a Lemezboltok Napja rendezvényen tartják. A pandémia miatt a világszerte, így Magyarországon is szokásosan áprilisban sorra kerülő programot az őszre halasztották, az RSD Drops 2020 idén három, külön felvonásban megszervezett napja közül az exkluzív ambient vinyl album szeptember 26-án mutatkozik be a közönségnek az eseményen résztvevő lemezboltokban.

A Caprice élő lemezbemutatóját pedig 2020 novemberére tervezik a budapesti Trafóban (a dátum még egyeztetés alatt áll), a két alap ambient programszervező egyesület, a Plug & Lay és a Cökxpon Ambient közös rendezésében. Az albumot bakelitformátumban a helyszínen meg is lehet vásárolni. A különleges novemberi Duel-koncertet két vendégművész erősíti, akik közreműködtek a stúdiófelvételeken is: Keleti András a Colorstarból és Andras Bader a CultUs Music produkcióból.

Duel: Caprice album, tracklista

Caprice                                               7:10

Solar Trees                                         5:43

Niquee ft. KeAn                                  6:36

Something Beautiful to Hold             3:09

Ski Mode                                            4:19

Rockpool                                            3:45

Chasca Region                                    6:42

You Heal Me Like Nobody                  4:05

Inspiráló zene gondolatokhoz, vagy csak úgy kinézni a fejedből

A 41:29 perces lemez leghosszabb száma, a nyitó Caprice tökéletes bevezetés egy álomutazáshoz. Hallgatója válogatja, de szinte a bőrön is érezhető tengerpart-hangulata van, a lábhoz simuló sós víz és az ujjak között morzsolódó homok érzésével. Éppúgy lehet Bretagne, mint egy magányos és kristálytiszta dél-afrikai sziget. Elvisz, már nem vagyunk itt…  Hunyt szemekkel akár az űrbe is emelkedünk, és bár, ugye, fizikailag nem lehetséges, de mégis a mélységes nyugalom tölt el a Solar Trees hallatán. Halljuk. Mindez persze egyéni élmény, Duelben és a Caprice-ban pont az a jó, hogy rád bízza a saját palackod – a szíved – megnyitását, az a tengerpart lehet erdő is. Végig, az album összes számán átvonul és elkísér ez a lebegés, szinte alig észrevehető vokálokkal és énekhangokkal kombinált szintetizátor-folyamok és elzengő gitárdallamok. Itt nincs dob, mert fölösleges. Az ember megbékélt szíve halk álomritmussal hálálkodik a békéért. Ritka kincs. Mintha teli töltőre tennénk magunkat – hogy utána átadjuk magunkat az életnek. A finom jelzések, az áramló hangzatok után a hallgató sem mondhat mást: You Heal Me Like Nobody: úgy gyógyítasz, ahogy senki más.

További információk:

www.manamana.hu

www.duel.hu

ILF: https://www.facebook.com/events/g%C3%B3lya/independent-label-fair-budapest-2020/2344712135830953

Infók és hallgatni valók:
https://soundcloud.com/duelmusic
https://soundcloud.com/duel_cultusmusic

Forrás: Duel